Караш колата на гаджето без разрешително от КАТ - глоба 150 лв. 22.08 | 21:25

Това предвиждат изменения в Закона за движение по пътищата

От Кремена Бедерева

Няма да имаме право да управляваме автомобил, ако не е наша собственост, и нямаме специално разрешително от КАТ за това. Това предвиждат изменения в Закона за движение по пътищата.

Всеки, желаещ да управлява МПС, на което не е собственик, а то е на негов близък или приятел, трябва да се регистрира като ползвател в рамките на един месец.

"Физическо или юридическо лице, което използва превозно средство по силата на правно основание, различно от правото на собственост, в едномесечен срок от възникването му се регистрира като ползвател на превозното средство", се упоменава в наредбата, цитирана от Insmarket.bg.

Законопроектът беше пуснат в ход преди около седмица и предстои неговото обсъждане и евентуално приемане.

Причина за промяната: за да има на кого да изпращат глобите при евентуално нарушение от страна на водача на автомобила. До един месец всеки, който кара чужда кола, трябва да се регистрира в КАТ като временен ползвател.

Едномесечният срок започва от датата на издаване на пълномощно за управление на колата. Все още не е ясно какво ще се прави в случаите, когато човек дава на роднина или приятел автомобил за неопределен срок.

Когато се яви в КАТ ползвателят трябва да покаже документ за основанието, според което е получил колата. Независимо дали автомобилът е на физическо лице или на фирма, шофиращият трябва да се регистрира в КАТ по постоянен адрес.

Целта е по-лесното издирване на нарушителите, заснети с камери. Проблемът тук е най-вече при служебните коли. В момента по номера на нарушителя се издава електронен фиш на името на собственика.

Ако това са лизингови компании, те получават снимката по пощата, но я връщат, като посочват името на лизингополучателя. И процедурата започва отначало. Все още не е ясно и до колко ползватели могат да се регистрират за един автомобил.

Проектът предвижда глоба от 150 лв. за шофьор, който не се регистрира в КАТ. Другата санкция е изцяло нова - при установено нарушение се предвижда сваляне на предния регистрационен номер на колата.

Водещи

Най-четени