Катастрофата край Своге взе и три министерски глави 31.08 | 13:30

Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев "изгоряха" заради трагедията

От Ани Романова

Министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на благоустройството и регионално развитие Николай Нанков и на вътрешните работи Валентин Радев са депозирали оставките си. Това каза министърът на благоустройството и регионално развитие Николай Нанков на брифинг в Министерски съвет, предаде Дарик.

По-рано премиерът Бойко Борисов поиска оставките на министрите Московски, Нанков и Радев заради трагедията край Своге в събота.

"Така се прави по белия свят, така постъпваме и в ГЕРБ. Очевидно министерствата ни не са били в състояние да ни предпазят от тази трагедия”, заяви Радев, цитиран от Нова тв. И подчерта, че не са се оттеглили веднага след катастрофата, защото искали да предадат цялата необходима информация на следствието и прокуратурата.

"Ние сме хора с морал. Основната ни цел е справедливостта максимално бързо да възтържествува. Съдействахме, съдействаме и ще съдействаме, за да може следствието да приключи по възможно най-обективния начин”, коментира от своя страна регионалният министър Николай Нанков.

Той и колегата му от вътрешното ведомство заявиха, че не са писали официално мотиви за оттеглянето си от постовете. 

Радев категорично заяви, че МВР е подало общо седем сигнала за опасния участък от пътя в Искърското дефиле, който се превърна в лобно място на 17-те жертви на катастрофата.

"Не винаги сигналът е достатъчен. Но, ако имаше ежедневен контрол, може би нямаше да се стигне до този инцидент. Явно проблемът е и в не толкова добрата координация и комуникация между трите ведомства”, каза Нанков.

Транспортният министър в оставка Ивайло Московски не се яви на брифинга, тъй като е в болничен, обясниха колегите му.

Напомняме, че автобус се преобърна в дере край Своге на 25 август. Жертвите на пътния инцидент са 17 човека, а 12 пострадали остават за лечение в столични болници. Разследването на трагедията бе поето от Националната следствена служба. Прокуратурата привлече като обвиняем шофьора на автобуса Григор Григоров за причиняване на смърт и нанасяне на телесни повреди на пътниците по непредпазливост.  

Обвинението поиска той да е под домашен арест, а съдът се съобрази с прокуратурата. Освен за действията на шофьора разследването се води и в още две посоки - към фирмата превозвач и към състоянието на пътя. Днес на участъка, където стана инцидентът, се провеждат следствени действия, взети са проби от настилката.

От вчера в националната следствена служба се проведат разпити във връзка с трагедията. Бяха привикани за разпити като свидетели Николай Нанков, шефът на АПИ Светослав Глосов, както и неговите предшественици Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. Разпитани бяха и чиновници в пътната агенция.

Колаж: Inews

Водещи

Най-четени