Катедрален храм в Бургас е пред срутване 29.09 | 20:54

Разрушаването му е причинено от близък строеж

От Елена Кирилова

Катедралният храм "Св.Св. Кирил и Методий" в Бургас е със сериозни конструктивни повреди, съобщава БТА.

Те могат да доведат до пълното срутване на храма, обявиха представители на Сливенската митрополия, която е собственик на най-големия бургаски храм.

Църквата е на повече от век и е паметник на културата от национално значение. Храмът се пропука и започна да пропада, след като преди две години от община Бургас разрешиха пред църквата да бъде изграден подземен паркинг на пет нива.

Малко по-късно стана ясно, че строежът е стартирал без да бъде извършено необходимото конструктивно проучван на намиращия се в близост исторически храм.

Разцепването на църквата я е направило неизползваема от почти година. Стенописите вътре в храма са непоправимо увредени. Тежкото състояние на храма стана причина посрещането на големите християнски празници да става в шатри на открито, а не в столетния храм.

Поради този факт от Епархийския съвет на Сливенската митрополия    изпратиха съобщение до медиите, чрез което обявиха, че ще се търси отговорност от съответните институции и субекти, ангажирани със строителството на подземния паркинг.

Съветът настоява всички нанесени повреди на сградата да бъдат отстранени, а храмът да бъде възстановен до състоянието, в което е бил до състоянието му преди започването на строежа.

Изпратена е и специална Нотариална покана до фирмата - концесионер на обекта, както и писма до кмета на община Бургас и до главния архитект на общината.

Водещи

Най-четени