Катуница помни Ангел и Павел 22.09 | 18:40

Преди година Ангел бе прегазен в селото, а Павел почина при протест срещу фамилията на Цар Киро

От Диана Цветкова

Засилено е полицейското присъствие на стадиона в Катуница, където тази вечер бе осветена паметна плоча, посветена на двете момчета – Ангел и Павел, които загинаха при размириците в селото преди година, а смъртта им доведе до вълна протести в цялата страна.

На специално изградена сцена по-късно на стадиона започва рок фест с участието на млади музиканти, съобщава Агенция "Фокус".

Същинското отбелязване на годишнината от трагичната смърт на двете момчета ще бъде утре (23 септември), когато в 12:30 часа на гробището в Катуница ще се отслужи възпоменателна панихида.

От 14,30 часа ще започне възпоменателен мач между ветерани и настоящия отбор на селото, а от 19:00 часа мирно шествие ще се отправи от центъра на селото до лобното място на Ангел Петров, който бе прегазен от близък на Кирил Рашков – Цар Киро.

Шествие е планирано и за 24 септември в памет на Павел, който почина по време на демонстрация след смъртта на Ангел.

Събитията, организирани от кметството и от близките на двете момчета, ще преминат под мотото "Няма да забравим. Да опазим децата на България".

Днес жители на Катуница споделиха, че в момента в селото няма напрежение, защото фамилия Рашкови я няма и няма дразнител.

Симеон Йосифов - шофьорът на буса, който прегази Ангел, бе осъден на 17 години затвор от съда в Пловдив, но впоследствие обжалва пред по-горна инстанция.

Кирил Рашков бе задържан скоро след размириците в селото, а впоследствие му бяха повдигнати различни обвинения. По-късно бе осъден за закана за убийство, отправена към вуйчото на покойния Ангел - Веселин Христов, както и за обида (показа среден пръст на жители на Катуница).

Наскоро Цар Киро, който излежава присъда от 3,5 години, бе пуснат временно от затвора, за да присъства на погребението на брат си, на което така и не се появи. Присъди

След смъртта на двете момчета и последвалите бунтове на жителите на Катуница срещу фамилията на Кирил Рашков започнаха разследвания, които установиха, че част от "палатите" им са незаконни и започна събаряне на сгради.

Събитията от миналата година доведоха до протести не само в Катуница. Напрежението обхвана цялата страна, като хиляди хора се обявиха против произвола на семейство Рашкови и двойните стандарти.

Днес жители на селото казват, че присъдите срещу Рашков оставят впечатление за безнаказаност, а повечето не вярват, че той ще бъде осъден и за другите престъпления

Водещи

Най-четени