Километрични опашки по границите 20.12 | 16:45

Чакане по десет часа е нещо, което никога не е преживявал досега, сподели мъж, пътуващ от Цюрих за Косово

От iNews.bg

Граждани на балканските държави, решили да се върнат по родните си места от Западна Европа, образуваха огромни задръствания по граничните пунктове.

По информация на "Евронюз" в събота на границата между Словения и Хърватия са се образували огромни опашки. Шофьорите трябваше да чакат по десет часа на най-големия граничен пункт в Брегана. Подобни сцени имаше и в петък, посочва изданието.

Чакане по десет часа е нещо, което никога не е преживявал досега, сподели мъж, пътуващ от Цюрих за Косово.

"От 30 години пътувам по този маршрут и подобно нещо не съм виждал досега. С мен пътуват децата ми. Цели семейства са блокирани. Наистина не знам какво правят на хърватската граница", оплака се той.

Хърватия затегна правилата по време на празниците, съгласно които в дните между Коледа и Нова година гражданите нямат право да напускат съответния окръг.

Сръбската РТС също съобщава за километрични опашки по границите.

Правителството в Белград въведе нови правила, съгласно които влизането в страната става само с отрицателен PCR тест или задължителна 10-дневна карантина.

Откакто бяха обявени мерките, по граничните пунктове на страната са се образували колони от чакащи превозни средства.

На граничния пункг Хоргош се чака около 6 часа, за да може да се напусне територията на Унгария и около час, за да се влезе в Сърбия, твърди изданието. Пътниците са недоволни от дългото чакане, причинено от огромния приток на превозни средства от Западна Европа.

От граничната служба твърдят, че пунктът работи с максимален капацитет, а граничната полиция и митниците си вършат работата бързо. От снощи в 19 ч. до тази сутрин от Унгария в Сърбия са влезли 12 500 човека в 3 500 пътни превозни. От четвъртък 50 000 пътници са преминали границата при Хоргош.

Подобна скупчване има и на граничния пункт Томпа-Келебия, където гражданите са принудени да чакат около три часа.

Заради епидемиологичните мерки в Унгария от 10 гранични пункта със Сърбия бяха отворени само тези при Хоргош и Келебия, а поради увеличения приток на превозни средства Унгария отвори вчера граничния пункт край Бачки Виногради, който работи денонощно.

За 24 часа през граничен пункт Батровци на границата с Хърватия в Сърбия са влезли 33 000 пътници, почти 2500 превозни средства, от които над 100 автобуса. Повечето от тях пътуват транзит и продължават до Северна Македония и Албания, както и към Косово.

Пред кореспондента на РТС те споделят, че противоепидемичните мерки не са пречка и че този брой пътници е нормален за това време на годината.

БГНЕС припомня, че в петък властите в Белград обявиха решението си влизането на територията на Сърбия да става с отрицателен PCR тест или задължителна изолация в дома. Ограничителните мерки се прилагат еднакво както за сръбски граждани, така и за чужденци. "Влизането в страната ще бъде разрешено само ако има отрицателен PCR тест не по-стар от 48 часа, гражданите, които нямат тест, трябва да останат в домашна изолация 10 дни, те могат да бъдат тествани в Сърбия и ако тестът се окаже отрицателен, тогава 10 дни изолацията ще престане да бъде задължителна ", се казва в изявлението на кабинета.

Мярката влиза в сила от 21 декември и ще продължи да действа до 10 януари, обяви говорител на правителството.

Прави впечатление, че подобни проблеми със струпване на стотици автомобили по границите и принудителното чакане с часове за преминаване от една държава в друга по време на пандемията, когато навсякъде има затягане на мерките, се наблюдава единствено на територията на бивша Югославия.

Водещи

Най-четени