Кипариси ще пазят „Тракия“ от преспи около Карнобат 03.12 | 16:44

Ремонтирана е и настилката в два участъка в близост до София

От iNews.bg

Оградата от кипариси ще спира снега и ще предпазва от преспи и навявания магистрала "Тракия” край Карнобат. До залесяването на 350 метра от аутобана се стигна, след като миналата зима стотици коли останаха блокирани там близо денонощие.

Бурният вятър в района превръща всеки снеговалеж в препятствие. Сега на пътя му се изправя стена от кипариси. Очаква се в първата година дърветата да намалят навяванията с около 60%.

Според лесовъда Владимир Димитров обаче поддръжката на зелената стена е трудна, а ефектът – спорен. "По-ефективният начин щеше да бъде, ако поясът беше по-широк, който все пак да пропуска част от вятъра, но в него да може да се задържи снега”, казва той. За да не ги чупи вятърът, дръвчетата ще бъдат привързани на три места.

Междувременно стана ясно, че вече е възстановено движението в активната лента при 13-и и 17-и км в посока Бургас на "Тракия". Там компрометираните участъци от пътната настилка са ремонтирани и движението вече се осъществява без ограничение, уточниха от АПИ.

Водещи