Кирчо Киров е бил освободен заради финансови несъответствия 21.04 | 08:41

Това каза президентът Росен Плевнелиев, след като се запознал с доклада, адресиран до премиера и изпратен до прокуратурата

От Кремена Бедерева

Началникът на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров е бил освободен заради финансови несъответствия. Това каза президентът Росен Плевнелиев, след като се запознал с доклада, адресиран до премиера и изпратен до прокуратурата, информира БНР.

"Към момента докладът показва сериозни пропуски в работата на НРС и лично аз очакват от новото ръководство да се вземат мерки. Нека да го кажа много ясно - необходими са правила. Правила за работа с информация, правила за работа с пари и процедури, по които съответно се борави с информация и с пари", смята Плевнелиев. Той каза, че не иска прекалено много да коментира, защото когато пък една институция наистина няма правила и закон, който да казва много ясно и точно по какъв начин се управлява, тогава, разбира се имате и подобни, несъответствия.

Бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров засега отказва да коментира изявленията за злоупотреби в националната служба. Пред БНТ той заяви, че няма да говори, докато не се запознае с резултата от проверките в разузнаването, тъй като няма информация дали материалите са изпратени в прокуратурата.

От държавното обвинение обаче казаха, че до момента не са сезирани за нарушения в разузнаването, нито пък са получавали сигнал срещу генерал Киров, но допуснаха, че е възможно това да стане по-късно.

Кирчо Киров беше назначен за шеф на разузнаването от президента Георги Първанов през 2002-ра година и беше сменен, след като Росен Плевнелиев встъпи в длъжност. Генерал Киров беше съветник на премиера Бойко Борисов.

На 19 април министър-председателят Бойко Борисов освободи Кирчо Киров като съветник в политическия му кабинет

Водещи

Най-четени