Кирчо Киров е под домашен арест 16.02 | 14:51

Мотивите – „поради тежестта на извършеното престъпление и размера на наложеното наказание"

От iNews.bg

Военно-апелативният съд наложи нова, по-тежка мярка за неотклонение за бившия директор на Националната разузнавателна служба – генерал-лейтенант Кирчо Киров, съобщиха от прокуратурата.

Тя е променена от "парична гаранция” на "домашен арест”. Мотивите – "поради тежестта на извършеното престъпление и размера на наложеното наказание, съществува опасност подсъдимият да се укрие”.

Припомняме, че на 22 януари тази година Софийският военен съд наложи на Кирчо Киров наказание 15 години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество, заради това че от 2007 г. до 2011 г. като  директор на НРС, в съучастие със свой подчинен началник отдел, е присвоил от бюджета на службата валута - евро и щатски долари - в особено големи размери. Сумата е равна на  повече от 5 100 000 лева, като случаят е особено тежък, добавят от държавното обвинение.

 

Преди осем дни, в ефира на "Здравей, България", Киров заяви, че се притеснява за сигурността си. "Зная кои са поръчителите на действията срещу мен и техните политически ментори. Подготвил съм комплект документи с конкретни данни за това, което става. Депозирал съм ги на сигурно място, защото се опасявам, че нещо може да се случи с мен или с членове на моето семейство”, каза той. 

Той е категоричен, че докато е бил на поста си в НРС, е живял с убеждението, че утвърдените от него разходи са отивали по предназначение.

Водещи

Най-четени