Китай дава 150 хил. долара за институт във Велико Търново 01.04 | 09:05

Институтът ще бъде вторият в България и 359-ият в света

От Георги Георгиев

Китайската държавна организация за разпространение на китайския език и култура в чужбина (Ханбан) ще осигури начален фонд от 150 хил. долара за откриването на институт по китаистика в България.

Това съобщи за БТА от Пекин проф. Пламен Легкоступ - ректор на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и, където институтът "Конфуции" ще отвори врати.

Проф. Легкоступ и гл. ас. Искра Мандова - преподавател по китайски език и ръководител на Центъра по китайски език и култура, са на посещение Китайската народна република от 24 до 31 март.

Целта на визитата бяха подписване на двустранен договор за сътрудничество с Китайския университет по геонауки в гр. Ухан и сключване на споразумение с централата на Ханбанза създаването на Институт "Конфуций" във Великотърновския университет.

Институтът ще бъде вторият в България и 359-ият в света. Освен финансирането, Ханбан осигурява и 3000 тома учебна и научна литература.

Държавната организация за разпространение на китайския език и култура в чужбина е създадена през 1987 година. Нейна основна дейност са осигуряването на учебни пособия, изпращането на китайски лектори и финансиране на изучаването на китайски език и култура по света.

Основен проект на Ханбан са институтите "Конфуций", подобни на "Гьоте институт" и на "Алианс Франсез", обясни проф. Легкоступ.

Водещи

Най-четени