Китайски инвеститори искат да строят АМ "Черно море" 11.11 | 11:33

За този проект ще се търси публично-частно партньорство, а в момента е на етап "предпроектно проучване"

От Кремена Бедерева

Най-рано след 2 г. може да започне строежът на автомагистрала "Черно море", обяви в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева.

Тя добави, че за този проект ще се търси публично-частно партньорство, а в момента е на етап "предпроектно проучване".

Терзиева отбеляза, че китайски инвеститори проявяват интерес към автомагистралата. Необходимо е обаче да бъдат извършени оценка на въздействие върху околната среда, отчуждителни процедури и да се намери подходящият инвеститор, допълва БТА.

Така след две години може да бъде започнат строежът на пътя.

Терзиева бе запитана от журналисти за етапа, в който се намира проектът за четирилентовия път от Бургас за курорта Слънчев бряг. Тя каза, че той се проектира в момента.

Друг въпрос, който Терзиева коментира след запитване от медиите, бе изготвянето на кадастрална карта за плажовете. По думите й според специалисти от БАН всяка част от ивицата ни е зараждаща се дюна "и това трябва да се изчисти, иначе нито един от плажовете ни няма да може да бъде използван по предназначение".

Министър Терзиева пристигна в Бургас за участие в международна конференция на тема: "Черноморският автомагистрален пръстен - предизвикателства и перспективи".

Водещи

Най-четени