Климатолог: Проблемът не е жегата, а дългият й период 22.07 | 17:19

Жегата продължава вече 2 седмици и ще ни мъчи още поне седмица, каза Симеон Матев

От iNews

Проблемът не е жегата, а дългият период с температури над 30-35 градуса. Жегата продължава вече 2 седмици и ще ни мъчи още поне седмица. Ако правим съпоставка с годините назад, не може да намерим толкова много аналогии. Последно такива горещини сме имали през 2007 и 2012 г. Това каза климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев в интервю за БТА.

Той припомни, че е имало доста по-топли дни от тези, измерени до момента. Температурите са обичайни за сърцето на лятото. Най-високата, измерена до момента у нас при сегашната серия горещи дни, е 41°.

"Не че е малко, не че не е опасна, но не е рекордна. Рекордът в страната е 45 градуса - на почетно разстояние от него сме”, обясни Симеон Матев.

Днес отново ще бъдат регистрирани 35-40 градуса. В неделя и понеделник ще има глътка свеж въздух със захлаждане и температури в неделя между 31 и 36 градуса, а в понеделник - 32-37. Нощните температури също ще паднат. В събота срещу неделя на места в страната особено в източната половина има условия за летни бури. "Те са доста опасни - макар и краткотрайни, вятърът се усилва внезапно до 80-100 километра в час. Заради горещината бурите са и много мълниеносни. Има опасност и от градушки”, коментира метеорологът.

В понеделник ще е предимно слънчево, а сутринта свежо. Във вторник и сряда над страната отново въздухът ще е с африкански произход. Това предполага измерване на екстремно високи стойности в низините, с потенциал между 38 и 42 градуса. Малко вероятно обаче било да подобрим рекорда от 45°. След това предстои захлаждане, температурите ще паднат с около 10 градуса.

 

Водещи

Най-четени