Клипове на очевидци, заснели полицейското насилие след гонката в Стара Загора, изчезват от нета 05.01 | 12:00

Истинска мистерия е какво се случва - дали е оказван натиск на заснемащите или алгоритъмът на Фейсбук ги трие, защото показват сцени на насилие

От iNews.bg

Клиповете на очевидци, заснели гонката и изваждането от автомобила на Пламен Пенев, започнаха един по един да изчезват от социалните мрежи. Това се случва, в момент, в който стотици настръхнаха заради предполагаемо полицейско насилие. 

Истинска мистерия е какво се случва - дали е оказван натиск на заснемащите или алгоритъмът на Фейсбук ги трие, защото показват сцени на насилие.

Още снощи стана ясно, че двама полицаи са отстранени и ще бъдат съдени, но без доказателства и свидетели, процесът срещу тях е обречен.Става дума за младши инспектори, за които са образувани дисциплинарни проверки. Това става пет дни след трагедията и ден, след като ръководството на полицията в Стара Загора защити колегите си, като обяви, че няма данни за превишаване на права от тяхна страна.

Междувременно стана ясно, че Пенев е имал психически проблеми и е настаняван принудително в психиатрия.

Потвърдена беше и изтеклата информация, че Пламен Пенев страда от психиатрични заболявания.

"Искам да подчертая, че разпространяването на чувствителна медицинска информация, каквато е психиатрична диагноза, информация за хоспитализация, която вчера стана масово известна и във социални мрежи, и по медии -  е крайно неетично и нередно. Човек има право на конфиденциално отношение в тази сфера и не е редно, както спрямо починалия, така и близките, такава информация да бъде разпространявана.”, заяви пред Нова д-р Иван Добринов.

И допълни: "Тук се появи още един много сериозен проблем, за който говорим от години. Това е липсата на една система за обхват на хората с психични проблеми, тъй като голяма част от пациентите с психиатрична патология имат хронично рецидивиращи болести. Това означава, че следващото влошаване е въпрос на време – дори, ако човек, овладял острия си епизод, не полага активно усилия за поддържане на здравословното си състояние”.

Доктор Добринов подчерта, че хора с психиатрични заболявания не се проследяват диспансерно, когато са в ремисия.

Водещи

Най-четени