Клисарова брани "Майце си" и "Тютюн". Ще наказва чиновници 27.06 | 15:45

От министерството твърдят, че произведенията не са махнати по идеологически причини, а за да се намали обемът на изучавания материал.

От Цанка Донкова

Няма да отпадат произведения от учебното съдържание по български език и литература. Това заяви на пресконференция министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

Тя отбеляза, че след проверка по проекта "За по-качествено образование" за разработване на проектите за нови учебни програми, е установено, че в разработването му са участвали 34 методици – 25 редовни и 9 резерви.

20 души са си разделили над 4000 лева за одобрение на проекта за промяна в програмата по БЕЛ, който съдържа замяната на романа "Тютюн" с "Осъдени души" и отпадането на "Майце си" от списъка със задължително изучаваните произведения.

Конкретен виновник за отпадането на произведенията не бе посочен, тъй като протоколите от заседанията са били обобщени. На въпрос на iNews относно протоколите, самата Клисарова призна, че не знае кой и кога е предложил замяната на "Тютюн" и отпадането на "Майце си" на Христо Ботев.

Министърът заяви, че е одобрила проекта, защото не била запозната с пълната конкретика. Знаела, че няма да отпадат автори, но не знаела, че ще бъдат заменяни произведения. На практика Клисарова обвини експертите от МОН, че не я информирали коректно за промените.

Тя посочи, че е изискала писмени обяснения от четиримата чиновници, участвали в програмите от министерството, защо не е била уведомена за отпадането на произведения. Тя ще търси дисциплинарна отговорност, при доказано нарушение.

Ръководителят на проекта Евгения Костадинова също не посочи виновник за отпадането на произведенията. Тя посочи, че като ръководител не е имала достъп до протоколите. 

От министерството твърдят, че произведенията не са махнати по идеологически причини, а за да се намали обемът на изучавания материал. По думите на Костадинова самите часове не стигат на учителите да преподават заложените в програмата над 100 произведения.

Клисарова добави, че промени в учебното съдържание ще има, но само след широка дискусия и с участието на експерти и учители. За целта проектът ще бъде изпратен през регионалните инспекторати по образование до всички учители по български език и литература.

Не стана ясно също, какъв хонорар ще получат четиримата експерти на МОН от проекта. Главният секретар на МОН Красимир Вълчев обаче отбеляза, че експертите от ведомството участват в твърде много проекти. Затова в следващия програмен период МОН няма да бъде бенефициент на толкова много проекти.

Иначе от МОН увериха, че няма да се правят промени в съдържанието на учебните програми по математика и информатика, които вече са одобрени. Обсъждането по не по-малко важен предмет - история, тепърва предстои.

Водещи

Най-четени