Клисура на протест пред НС с черешови топчета 11.05 | 08:06

Няма място за едно от емблематичните градчета в Априлското въстание в Алеята на славата във Военната академия - София

От iNews.bg

Жителите на Клисура започнаха протестна подписка под надслов "Да съхраним достоверно паметта за героите на Клисура и България".

Местните хора са недоволни, че градът бе изключен от Алеята на славата във Военна академия - София, където по покана на БАН и Общобългарски комитет "Васил Левски” бяха положени урни с пръст от градовете взели дейно участие в Априлското въстание. Сред тях обаче Клисура липсваше. Жителите на Клисура се заканиха, че ако историческата правда не възтържестувава, ще протестират, като закарат всички черешови топчета пред Народното събрание.

Кметицата на Клисура също е била поканена да положи шепа свещена земя от града, но още на входа на Военната академия ѝ казали, че за Клисура няма отредено място в алеята, разказва репортаж на БНТ.

Генка Тодорова - кмет на Клисура, заяви, че отношението към Клисура - едно от емблематичните градчета в Априлското въстание, е било "унизително". А местните недоумяват как е възможно Клисура да бъде пренебрегната, при положение че е въстанала втора, изгоряла е първа и е дала десетки герои на България като Боримечката и Ана Козинарова.

Преседателят на "Общобългаски комитет Васил Левски" обясни, че в алеята на славата били предвидени колони само за петте града още 1936-а година и нямало място за повече. Затова по предложение на началника на Военната академия бил намерен компромисен вариант: "На това място да бъдат сложени гилзи с пръстта от петте града, а от Клисура, и другите възрожденски градове те да бъдат занесени в криптата на военния университет "Васил Левски" във Велико Търново."

Водещи

Най-четени