Клишетата на политиците застрашават чистотата на езика 23.11 | 14:01

Според Харалампиев са необходими конкретни мерки за съхраняване на българския език

От Лазар Тодоров

"Клишетата, които политиците използват в своята реч застрашават чистотата на езика, а неправилното или тенденциозно използване на определени думи водят до задълбочаване на обществено-икономическата криза". Това каза в интервю за БТА езиковедът професор Иван Хараампиев.

Иван Харалампиев е преподавател по Историческа граматика на българския книжовен език, автор на множество учебници, научни статии и книги, свързани с историческия развой на българския език. Бил е ректор на Великотърновския университет.

Според него езикът отразява най-ярко промените в обществото и в нагласите на хората, а политиците трябва да се поучат от историята на българския език. Хората, които са овластени показват с езика, който налагат каква е целта им и какви са идеите им и затова културата им на изразяване е от съществено значение.

Отпадането или появата на нови думи са отражение на процесите, категоричен е езиковедът.

Харалампиев изрази своето безпокойство от това, че намалява броят на носителите на българския език зад граница и създаването на помашка и шопска граматика за прмер за подобни процеси.

Според проф, Харалампиев демографската криза е сериозен проблем и може да причини изчезването на българския език. Държавата трябва да предприеме конкретни мерки, за да не се допуска това. Днешните учени-хуманитаристи пък трябва да бъдат не само будители, но и съхранители на езика, историята и традициите.

Водещи