Кмет и фотограф станаха акушери 03.03 | 22:11

Двамата изродиха бебето на самотна майка

От Цанка Донкова

Кмет и фотограф влязоха в ролята на акушери. Те са изродили бебто на самотна майка, съобщава в. "Труд".

Кметът на павликенското село Горна Липница Юлко Палов и зет му Росен Вергилов са изродили детето в дома на майката.

Случката се разиграла на 28 февруари. Местният управник бил с дъщеря си и зет си, които пристигнали от София. Около 20 часа, докато семейството вечеряло на вратата звъннала 40-годишната Анка Асенова, която търсела помощ, защото раждала.

"Скочихме от масата, фоторепортер съм и се занимавам със здравни теми. Реагирах незабавно. Грабнах чисти кърпи и чаршафи и с тъста ми потеглихме с колата към къщата на Анка. През това време кметът се обади на тел.112 и поиска да изпратят линейка", разказва Вергилов.

Двамата мъже пристигнали в дома на родилката, но били стъписани от бедността, която заварили. В къщата нямало дори ток и вода, а раждането било започнало.

"Анка охкаше и имаше силни болки. Беше тъмно като в рог и се наложи да си светим с джиесемите. После тъстът ми отиде към площада на селото, за да посрещне линейката. Докато медицинският екип пристигне, се оказа, че бебето е на път. Видях нещо тъмно и лилаво. Напипах бебешка главичка, прихванах я и изтеглих момченцето. Не можах да прережа пъпната връв, защото нямаше с какво", разказа Вергилов.

Мъжът бързо увил бебето в чистите кърпи и го дал на майка му. В този момент пристигнала линейката и откарали родилката и детето в болницата.

На следващия ден двамата "акушери" отишли в болницата при Анка да се уверят, че всичко е наред. Синът бил здрав.Жената е майка на още три деца.

"Фотограф съм, но нямам и една снимка от събитието", шегува се Вергилов. "За два мандата какво ли не ми се е случвало. Свалял съм самоубийци от бесилото, вадил съм хора от горящи къщи, но бебета не бях израждал", казва Юлко Палов, който е бивш корабен механик.

Водещи

Най-четени