Кметски избори ще има и в най-малките обищини 05.11 | 13:32

Самите кметски наместници искат да заемат длъжността според волята на хората

От iNews.bg

Кметски избори ще могат да се правят дори и в най-малките населени места. Това ще стане, ако държавата възприеме искането на кметските наместници. Именно те и организацията им настояват законът да бъде променен и да се даде право на избор и на общините с малко население.

От Националното движение на кметове на малки кметства искат градоначалниците на най-слабонаселените села и общини да се избират както се прави в по-големите – чрез вот. Според тях така ще се изпълнява реално волята на хората. Сега кметове на кметства се избират в населени места с население над 350 души, а в тези с по-малък брой жители се назначава кметски наместник, припомня Нова телевизия.

В малкото берковско село Балювица постоянно живеят 40 души. Най-младият e на близо 40 години, а най-възрастният - на 92. Венера и Тодор живеят в селото вече 20 години. Досега никога не са си избирали кмет. Винаги е назначаван.

Сашка Димитрова е кметски наместник вече четири години. Спомня си, че била единствен кандидат в селото за поста. От общинската управа се допитали до хората и я назначили.

Като наместник, тя не разполага с бюджет за разлика от колегите й кметове, които получават субсидия от общината. Другата разлика е, че не може да взима самостоятелни решения, а за всичко трябва да иска разрешение от кмета на по-голямата община. И е назначена на 4 часов работен ден, въпреки че реално е ангажирана много повече време.

Отговаря за всичко в селото - от доставянето и цепенето на дърва на възрастните до организирането на празници. Независимо дали е избрана или назначена, Сашка Димитрова е категорична, че ще продължи да търси средства за асфалтиране и смяна на водопровода в селото.

Водещи

Най-четени