Кметствата с под 350 жители ще се закриват от общинските съвети 14.09 | 11:28

Това приеха народните представители на първо четене

От Андриян Георгиев

Кметствата, които имат под 350 души население, да се закриват с решение на общинските съвети по места.

Тази промяна в Закона за административно-териториалното устройство приеха народните представители на първо четене.

Промяната е свързана с последните промени, направени в Закона за административно-териториалното устройство, съгласно които е прието като условие за създаване на кметство наличие на население над 350 души общо в населените места, образуващи кметството.

Съгласно сега действащите разпоредби на закона закриване на кметство се извършва при условията и по реда за създаването му - чрез референдум, след направено искане до общинския съвет, подписано най-малко от 25% от избирателите в заинтересуваните населени места. 

Има и втора по-кратка процедура, която предвижда общинският съвет самостоятелно да взема решение за допитване до населението чрез референдум или подписка без да е сезиран с искане от избирателите.

Според вносителите изискването на действащия закон - реда за създаване на кметство да се използва и при закриването му, е практически неприложимо, тъй като процедурата е много утежнена.

От "Коалиция за България" заявиха, че законопроектът вреди на хората и ще доведе до още по-силното обезлюдяване и заличаване на населени места. Срещу законопроекта се изказаха и от ДПС, съобщава БТА. 

Водещи

Най-четени