Кметът и главният архитект на Несебър с обвинения заради дюните 11.02 | 15:05

Двамата ще отговарят за нарушаване на служебните си задължения

От Диана Цветкова

Окръжната прокуратура в Бургас повдигна обвинения на кмета на кмета на Несебър Николай Димитров и главния архитект Валентин Димов заради случая със застрояването на дюните в крайморския град.

Обвиненията срещу тях са по досъдебно производство за престъпление по служба, съобщават от бургаската прокуратура.

Обвиненията на двамата са повдигнати днес и са им наложени мерки за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 3000 лева.

Срещу кмета Николай Димитров е повдигнато обвинение за неизпълнение на служебните задължения. Според прокуратурата през декември 2012 г. при съгласуването и одобряването на инвестиционните проекти на фирмата собственик на терена, той не е осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията.

В обвинителния акт е записано, че Димитров е целял да набави облага за фирмата "Сле груп", и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици.

Имотът от близо 29 декара, в който започнаха да копаят багерите попада в защитена зона "Ахелой – Равда – Несебър", част от защитена зона "Емине", посочват от прокуратурата.

Самият Димитров отказа да коментира обвиненията срещу него, преди да се запознае детайло с материалите в производството. Той направи изказването, потърсен за коментар от БТА, като уточни, че в момента е на работното си място и изпълнява задълженията си.

Главният архитект на Несебър Валентин Димов също е с повдигнато обвинение за нарушаване и неизпълнение на служебните му задължения. Конкретно, според прокуратурата на 12 и на 19 декември миналата година е насрочил и провел заседания на общинския експертен съвет по устройство на територията в състав, несъответстващ на изискването на закона.

Също в нарушение на Закона за устройството на черноморското крайбрежие на 21 декември той е издал разрешение за строеж върху терена в местността "Кокала". Според обвинението главният архитект е действал, с цел да набави облага за "Сле Груп", от което "са могли да настъпят немаловажни вредни последици за околната среда".

Престъпленията, в които са обвинени Николай Димитров и Валентин Димов по закон подлежат на наказание "лишаване от свобода" от една до осем години, уточняват от обвинението.

По досъдебното производство за имота в местността "Кокала", са включени и материали относно друга процедура, касаеща строителство в Несебър.

Става дума за сграда с инвеститор "Империал бул тръст", която се изгражда на първа линия на морето и попада на територията стопанисвана като учебна спортна база от Национална спортна академия.

За този случай окръжната прокуратура се е сезирала след телевизионно предаване и според обвинителите също е налице неизпълнение на служебни задължения от длъжностни лица.

"Към момента вече са констатирани нарушения от разследващите в процедурата, касаеща строителството и в този имот. Очаква се приобщаване на конкретни писмени доказателства по досъдебното производство, с оглед изготвяне на законосъобразна преценка, дали тези нарушения покриват признаците на престъпления от общ характер и съответно кои са виновните длъжностни лица осъществили ги", се посочва в съобщението на бургаската прокуратура.

Водещи

Най-четени