Кметът на Ботевград е доведен принудително в прокуратурата 22.06 | 09:57

Срещу кмета има сигнал от Сметната палата за нарушения в обществени поръчки за асфалтиране на пътища

От iNews.bg

Към 08:00 часа тази сутрин софийски полицаи, водени от местен служител на МВР, са позвънили на вратата на апартамента на кмета на Ботевград Георги Георгиев и го отвели в полицията.

Сигналът срещу Георгиев е за нарушения в обществени поръчки за асфалтиране на пътища и за тяхната рехабилитация. Това каза пред журналисти говорителят на окръжната прокуратура в София Нина Панчева. Тя посочи, че сигналът, по който се прави проверка, е от Сметната палата.

От прокуратурата подчертаха, че кметът на Община Ботевград не е задържан и не е с постановена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Георгиев е бил призоваван много пъти да даде обяснение, но досега не се е явявал и затова днес е доведен принудително.

Георги Георгиев е баща на Даниел Георгиев, който стана известен като депутата, който само за ден премина няколко пъти от ГЕРБ при Николай Бареков и обратно.

 Миналата година в предаването "Разследване" по Нова телевизия показаха как Даниел Георгиев десетки пъти е купувал имоти на Община Ботевград на безценица. Само, че не лично, а през други лица - винаги по една схема: Общината обявява празни незастроени площи от града на търг, купуват ги хора на цени малко под нормалните.

Само ден – два след това те продават една десета площ на Георгиев, но на цени 10 пъти под тези, които са платили на общината, т.е. на загуба. Все по тази схема с 10%, Даниел Георгиев става собственик на голям брой терени от по 100 до 200 квадрата.

През април тази година стана ясно, че Георги Георгиев губи подкрепата на ГЕРБ за следващите местни избори, заради скандалите, в които се забърква. От централата смятат, че изнесените данни за начина, по който Георгиев управлява града в продължение на три мандата, вече вреди на ГЕРБ.

Неотдавна Сметната палата публикува одитен доклад за дейността на община Ботевград. В документа подробно са описани различни нарушения от съставянето на бюджета до драстични нарушения при възлагането на обществени поръчки. Срещу кмета има и сигнали в прокуратурата и парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси.

Водещи

Най-четени