Кметът на Бургас: Все още има риск за язовирната стена в село Извор 27.10 | 13:41

Уличната мрежа е най-компрометирана в бургаските села Извор и Твърдица

От Цанка Донкова

"Продължаваме с 24-часовото денонощно наблюдение на всички водоеми на територията на общината, като остава рискът от язовирната стена в село Извор, която частично е обрушена. Рискът за язовира в село Маринка е намалял, защото количеството на оток от самия язовир в посока дерето и морето е доста голямо”. Това заяви кметът на община Бургас Димитър Николов, съобщава агенция "Фокус”.

По думите му, са отворени всички възможности за отливане на самия язовир, затова през следващото денонощие нивото на язовира в село Маринка трябва да се нормализира. Продължава обхождането и наблюдението на всички дерета. Вследствие на големия дъжд и най-вече на силния вятър са съборени много дървета в деретата, които трябва много бързо да бъдат изчистени и да бъде поправена проводимостта на реките по тези дерета.

Николов обясни, че в противен случай се създават допълнителни бариери и предпоставки за задържане на вода.

Той уточни, че уличната мрежа е най-компрометирана в бургаските села Извор и Твърдица.

"В село Извор е наводнено кметството. Там има доста щети от наводнението, както и в читалището. В момента изпращаме колегите, които да направят подробен опис на щетите", посочи Николов.

Вследствие на силния вятър частта откъм страната на морето в рибарското селище Ченгене скеле е засегнато допълнителното укрепване на брега. Първата кейова стена е наполовина разрушена от страната на Ченгене скеле. Вълните са били високи около 6,5 м и кейовата стена не е могла да устои.

Продължава огледът на дерето и река Отманлийска, която отне два човешки живота на предишното наводнение, а този път е загинала жена от придошлата вода.

"В момента чакаме колегите да кажат от каква тежка техника имат необходимост на място, за да се помогне допълнително за прочистването на това дере и почистването на цялата територия. От Върли бряг имаме информация, че има нарушена пътна настилка. На територията на цялата община има тотално затлачване на всички дъждоотводни шахти в мрежата. Днес съм разпоредил да започне масово почистването. Имаме големи проблеми със затлачването с кал и земна маса в кв. "Лозово”, в село Равнец, в село Братово и в кв. "Горно Езерово”, каза още Николов.

Стана ясно още, че община Бургас набира доброволци, които да се включат в екипите за отстраняване на щетите след бедствието, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

Водещи

Най-четени