Кметът на Бургас не се чувства готов за премиер 20.02 | 12:43

Николов е спряган за евентуален министър-председател в експертен служебен кабинет

От Диана Цветкова

"Това е несериозно. Нямам капацитет за премиер." Така кметът на Бургас Димитър Николов коментира факта, че името му се спряга за министър-председател при евентуално съставяне на експертно правителство.

Николов заяви, че уважава решението на премиера Бойко Борисов да подаде оставка и допълни, че се надява слизането на кабинета да не повлияе на местната власт.

Кметът не се ангажира с прогноза дали е възможно напрежението в страната да ескалира още. Припомни, че общината вече заяви подкрепата си към гражданските протести относно високите сметки за електричество, като подчерта, че след взрива на трафопоста в Бургас отношенията между местната власт и ЕРП-то не са най-добрите.

"Мисля, че вече трябва хората да се успокоят и дано не влезем в една спирала на несигурност. Дано не се стигне дотам", допълни Димитър Николов.

Той изрази надежда оставката на правителството да не се отрази негативно на усвояването на средствата по европейски проекти.

"Реално няма община на територията на Бургаска област, която да не е зависима от европейските проекти. Всички колеги разчитат на реализиране на подписаните проекти и на тези, които чакат одобрение", коментира Николов пред радио "Фокус". По думите му сега е възможно забавяне изпълнението на плащанията по европрограмите.

"Надявам се да не е така, но няма да има кой да носи отговорност и кой да поема смели управленски решения, за да се бутат проектите напред. (...) Разчитаме на разум", каза още Николов.

Водещи

Най-четени