Кметът на Видин остава на поста си 14.08 | 21:30

Окръжният съд е отхвърли искането на прокуратурата градоначалникът да бъде отстранен

От Цанка Донкова

Кметът на Видин Герго Гергов остава на поста си. Окръжният съд е отхвърлил искането на прокуратурата градоначалникът да бъде отстранен от длъжност. В мотивите си председателят на съдебния състав Габриел Йончев е посочил, че няма достатъчно данни за действия от страна на Гергов за прикриване на престъплението и създаване на пречки пред разследването.

Освен това, Гергов е предоставил всички изискани от разследването документи и досега е установено, че няма данни счетоводната отчетност да е водена в нарушение на изискванията на Закона за счетоводството.

Решението на Видинския окръжен съд може да се обжалва с частна жалба и протест в тридневен срок пред Софийски апелативен съд Видин. Ако решението бъде обжалвано следващото заседание ще се състои на 21 август от 11:00 часа пред Софийски апелативен съд.

Кметът на Видин Герго Гергов бе задържан на 31 юли тази година при специализирана операция на новосъздаденото звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС. Прокуратурата го привлече като обвиняем по общо три обвинения и му бе наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 30 000 лева, която по-късно е намалена на 10 000 лева. Наложена му е и забрана за напускане на страната без разрешение на прокурор.

Водещи

Най-четени