Кметът на Кюстендил щял да работи без заплата 09.11 | 15:30

Заплати няма да взимат и 13 общински съветници от групата, която издигна кандидатурата му за кмет

От iNews.bg

Кюстендилският кмет Петър Паунов ще работи без заплата в общинската администрация, заяви самият той, цитиран от БТА.

Заплати няма да взимат и общинските съветници от групата, която издигна кандидатурата му за кмет - "Коалиция Кюстендил", които са 13 на брой.

През миналия мандат Паунов също не взимаше заплата като кмет на общината. Възнаграждения за работата си не взимаха и общинските съветници от "Коалиция Кюстендил".

Първосигналната реакция на подобен жест е одобрителна, нещо повече - на човек му идва да каже едно чистосърдечно "Браво!". След първосигналния импулс идва втората и по-обмислена мисъл - човек си задава въпроса с какви доходи тези кюстендилски общинари са се издържали толкова години. Задълженията във всяка община, още повече областен център, са твърде ангажиращи и времеемки.

Очевидно общинарите имат собствен частен бизнес, от който се издържат. Добре, но тук изниква въпросът за конфликта на интереси, в който неизбежно попадат тези господа. И от тази гледна точка спестяването на няколко заплати за общинския бюджет може да се окаже просто популизъм, предназначен за "замазване на очите" на гражданството. 

Коментарът не цели да внуши, че Петър Паунов и общинските съветници, които са отказали да получават заплати, присвояват публични средства за собствени нужди. Целта е здравословно съмнение в "благородността" на жеста, направен от общинарите в Кюстендил.                    

Водещи

Най-четени