Кметът на София връща зонирането в стария му вид 13.03 | 10:59

Хората, на които са взети повече средства за данъци, ще може да получат парите си обратно

От Кремена Бедерева

"Ще внеса в Общинския съвет доклад за спирането на изпълнението на решението за презонирането на града, защото за мен е важно хората да не остават с впечатлението, че правим нещо на тъмно", каза кметът на София Йорданка Фандъкова, информира БТА.

По думите й получените в презонираните райони уведомления за нови данъчни оценки и надчислените данъци и такси върху тях са довели до напрежение. Фандъкова посочи, че е получила оставката на заместник-кмета Минко Герджиков.

Фандъкова каза, че ако общината има доверието на хората и те си плащат данъците, тогава от повишената събираемост на данъците, ще се изпълнят предвидените приходи.

"От 2006 година досега събираемостта от такса смет нараства, като през 2006 година е била 100 млн. лв., а сега е над 180 млн. лв", каза Фандъкова.

Тя обясни, че има подкрепа от страна на групата на ГЕРБ в Общинския съвет, отбелязва Агенция "Фокус".

Решението за спиране на решението за презонирането на София ще бъде взето в четвъртък на Столичен общински съвет.

След това до неделя хората от презонирането райони ще получат нови съобщения.

Хората, на които са взети повече средства за данъци, ще може да получат парите обратно или надвзетата сума да бъде приспадната от следващите вноски на данъците.

Постановена е проверка за начина на изчисление на данъците и която да провери проблемите по места. Проверката не е приключила, но става ясно, че в някои места на София данъците надвишават предварително обявените нива и проценти.

Изводът е, че не сме успели да обясним целта на въвеждане на новите зони в София. Въвеждането на новите зони е правилно и безалтернативно решение.

Фандъкова припомни, че данъчната кампания е започнала от 1 март и обясни, че София вече има своята данъчна карта. "Данъчната кампания върви добре като на ден влизат по около 3 милиона лева в хазната. Техните въпроси са около това - защо и по какви причини имат промени в данъчните оценки. Очевидно не сме успели да обясним промените и дадем цялата информация", каза още тя.

Фандъкова каза, че очакванията са били - засегнати да бъдат около 100 хиляди души. "Решението за създаването на данъчната карта на София е правилно. Не може на една и съща улица да се плащат различни данъци. Досега също е имало зониране като решението е от 1998 година и 12 години няма промяна."

"Самият факт, че ние имаме ангажимент по решение на съда да платим в "Младост" над 1,7 млн. лв. за отчуждаване, а данъчната оценка за 1 дка в Младост е 50 хил. лв., нашата цел беше да използваме пазарната оценка", беше категорична Фандъкова.

Водещи