Кметът на Хасково осъди Николай Бареков 09.03 | 10:24

Искът е за клевети и обиди - водещият трябва да плати 2500 лв. санкция

От Кремена Бедерева

Кметът на Хасково Георги Иванов осъди за 1 лев журналиста Николай Бареков, съобщава dariknews. Районният съд уважи иска за клевети и обиди по адрес на кмета Иванов в директно телевизионно предаване.

Според определението на съда на Бареков бе наложена административна санкция от 2 500 лева.

Двама свидетели бяха разпитани в съдебното заседание. Служителят в общината Атанас Бялков, видял кмета в деня след предаването, разказа, че Георги Иванов бил "силно притеснен" от коментарите и квалификациите по негов адрес, а дълго след предаването бил нарушен и трудовият ритъм в целия колектив. Че хасковският кмет е бил "опустошен след предаването", посочи и другият свидетел Илия Илиев.

Гражданският иск срещу Бареков бе заведен миналата година след излъченото на директно предаване от хотел в Хасково. В ефир журналистът изрекъл "обидни за градоначалника квалификации".

"Тук има един кмет, който общува не с гражданите, а с Бога... Той се има за божество .... с цял поменик от престъпления ... крадец на църковни имоти ... имал незаконна вила в чашката на язовир "Клокотница" - са част от цитираните в съда изявления.

Според служебния адвокат на журналиста Венко Челебиев искът е неоснователен, а изреченото от Бареков - "метафори, които нямат смисъла на обидни реплики".

Съдът обаче не уважи аргументите му и осъди Николай Бареков. Преди това делото бе отлагано заради неявяване на журналиста, който и не дойде в залата.

Адвокатът на кмета Иван Иванов коментира, че решението на Районния съд в Хасково е справедливо и че не може клевети да се изричат срещу градоначалника в живо предаване.

Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Хасковския окръжен съд.

Водещи

Най-четени