Коалиционният съвет бистри размера на партийните субсидии 25.06 | 08:44

Управляващите ще търсят консенсус, макар че към момента позициите им са доста полярни

От iNews.bg

Коалиционният съвет се събира днес, за да обсъди размера на субсидията за политическите партии. В петък темата официално трябваше да бъде приключена, но точката беше отложена от дневния ред на парламента. Мотивът бе, че няма готов доклад на бюджетната комисия.

Тогава лидерът на НФСБ Валери Симеонов поиска да се събере коалиционният съвет по въпроса. Той предупреди, че намаляването на партийната субсидия на 1 лев на глас застрашава многопартийната система.

Малко по-късно премиерът Бойко Борисов обяви от Брюксел, че свиква коалиционния съвет във вторник , за да се обсъди темата и се извини на партньорите си в управлението. "Позицията на ГЕРБ е за един лев на глас и ще настоявам за това", каза Борисов.

От "Атака” са съгласни на 1 лев субсидия, но според тях трябва да има безплатно отразяване на дейността на партиите в ефира. ВМРО пък предлагат да има таван на субсидията.

БСП отново казаха, че са готови на диалог. Социалистите са правили изчисления как ще се отрази намаляването на парите за партиите от 11 на 8 лева или на 6 лева. Корнелия Нинова призова за спокойно и разумно обсъждане на темата.

Според ДПС трябва да се изработи концепция, за да се предпазят партиите от икономическа зависимост.

Водещи