Коалиция АБВ-Движение 21 се регистрира за изборите 07.02 | 13:06

Няма да търсим задължително участие в следващото управление, казват от партиите

От iNews.bg

Новосъздадената коалиция "АБВ – "Движение 21" днес се регистрира в ЦИК за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Двете партии си стиснаха ръцете през миналата седмица, за да се явят заедно на вота. Подобен опит бе направен и преди изборите за президент, но тогава не им се получи. Днес в ЦИК бяха представени 7500 подписа, с които бе направена регистрацията.

"За нас това е коалиция на алтернативата, на перспективата. Много приятно изненадан съм от ентусиазма и енергията, който генерира нашето обединение. Ние направихме едно стабилно обединение в лявоцентристкото пространство. Амбицията ни е да дадем отпор, както на партиите на статуквото, така и на наглите демагози и популисти, които в момента ни заливат с поредната доза фантасмагорични обещания, които няма как да се изпълнят. На този фон ние ще предложим конкретни, ясни и прагматични решения", посочи веднага след регистрацията лидерът на АБВ Константин Проданов.

Той прогнозира стабилна парламентарна група за коалицията след предсрочния вот. "Коалицията ни се казва "АБВ – Движение 21". Мисля, че 21 е добро число, в което да се целим като брой мандати".

"Нашата цел и основната идея на коалицията е да представим една разумна, умерена и прагматична алтернатива на тази ширеща се демагогия, която наблюдаваме напоследък, особено силно от страна на така наречените системни партии в България. От наша страна ще представим програма, в която с залегнали само най-прагматичните и изпълними решения на проблемите, пред които е изправена страната ни", заяви от своя страна зам.-председателят на "Движение 21" Данаил Георгиев.

Двамата политически лидери бяха категорични, че участието в управлението на коалиция "АБВ -Движение 21" не е самоцел. По думите им присъствието на формацията в следващия парламент ще позволи тя да работи по реализацията на своята платформа, в която са заложени политики, целящи повишаване на доходите, борба с неравенството, преструктуриране на икономиката, съдебна реформа и др. Според Проданов и Георгиев възможностите за политическо партньорство с други парламентарно представени формации ще бъдат обсъждани след предсрочния вот, като разговорите ще се водят на ринципна онова и на базата на политически платформи и възможност за работа по общи или близки приоритети.

По време на брифинга бе уточнено, че яснота около състава на листите, с които коалицията ще се яви на парламентарните избори най-вероятно ще има в края на тази или в началото на следващата седмицата.

Водещи

Най-четени