Коалиция между ГЕРБ и БСП - "напълно реална опция" 08.04 | 10:50

До нея може да се стигне, ако има втори избори, смята експерт

От Ралица Стоянова

Коалиционно правителство между ГЕРБ и БСП е напълно реална опция за управлението на държавата. До нея обаче може да се стигне при евентуални втори парламентарни избори до края на годината.

Вероятността от провеждането на повторен вот никак не е малка – 80%.

Това каза пред bTV главният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов с уточнението, че този на пръв поглед нереалистичен сценарий е възможен, въпреки ожесточеното съревнование между социалистите и партията на Бойко Борисов.

""Компроматите започнаха, но не вярвам, че ще има някакви влияния. Проблемът е, че у нас политиците искат техният опонент да изчезне физически, ако може, за да може той да си царува. Няма нормална демократична система, при която да се стига до такава степен на ожесточеност”, добави Безлов.

Той цитира последните проучвания на общественото мнение, които предполагат резултати от вота на 12 май за ГЕРБ и БСП съответно в диапазоните 22-30% и 16-22%. Така политическото пространство се разделяло на два лагера – ГЕРБ и БСП/ДПС, откъдето започвали вероятните коалиции за кабинет.

Според Безслов шансовете са в парламента да влязат между 3 и 7 партии, но 7 са малко вероятни – по-скоро ще са около 5-6. Вариантите са няколко: да не се сформира правителство; правителство на малцинството на ГЕРБ; кабинет БСП-ДПС, които ще бъде крайно нестабилен; ГЕРБ в коалиция с "Атака” - също нестабилен; БСП-ДПС с "България на гражданите” или ГЕРБ с "Атака” и "България на гражданите”.

Стабилността на всяко едно от тези възможни правителства зависи най-вече от това "колко е изтощена улицата”, обясни експертът.

Водещи

Най-четени