Кобляков ще обжалва, ако съдът реши да го екстрадира 19.10 | 13:43

Ще използваме всички законови инструменти, за да получа справедливост, посочи руснакът

От Цанка Донкова

Кобляков ще обжалва, ако съдът реши да го екстрадира. "Ще използваме всички законови инструменти, за да получа справедливост”, заяви френско-руският дисидент и социален предприемач Николай Кобляков в ефира на TV7. Във вторник българският съд трябва да вземе решение дали политическият активист да бъде върнат в Москва.

Делото за екстрадирането на Николай Кобляков бе отложено за 21 октомври от Софийски градски съд, като мотивът бе недостатъчна информация за евентуално извършени престъпления от Кобляков в периода 2004–2005 г.

Кобляков бешe задържан от българските власти на паспортния контрол на летище София на 29 юли 2014 г. заради издадена "червена бюлетина" на Интерпол.

Ако се уважи искането на Русия и българският съд реши да екстрадира Кобляков, той ще обжалва пред Апелативния съд и пред други инстанции в Европа. Това, че българските институции спазват международното право и европейските разпоредби, обаче му вдъхва увереност, че ще получи честен процес и няма да бъде предаден на Москва.

"Екстрадират ли ме в Русия, ще вляза в затвора поне за 10 години. И цялото обвинение ще се базира на това, което съм казал. Ще направят така, че да излезе, че съм си признал всичко”, каза Кобляков. "Затова поисках политическо убежище в България и вярвам на Вашия президент, който е един истински европеец”, споделя френско-руският дисидент.

Водещи

Най-четени