Ковачева: Стрелбата срещу Баретата е един вандалски акт 31.01 | 13:34

По думите й съдебната охрана няма компетентност извън Съдебната палата

От Ивелина Георгиева

"Много е неприятен инцидентът със стрелбата, бих казала един вандалски акт на посегателство срещу български гражданин". Така министърът на правосъдието Диана Ковачева коментира стрелбата срещу Златомир Иванов -Баретата.

Тя поясни, че съдебната охрана няма компетентност извън сградата на Съдебната палата, тъй като охраната в съда няма полицейски функции. Там има охранителни камери, които осигуряват запис на случващото се извън сградата. Компетентността на съдебната охрана е до козирката на сградата, поясни правосъдният министър.

Охраната вътре в съдебните палати е изцяло в компетентността на съдебната охрана.

Правосъдният министър заяви, че още не се е запознала с писмото на председателя на ВКС Лазар Груев във връзка с определянето на зони за сигурност около съдебните палати в страната, но веднага след като го направи ще сезира съответните институции, които имат отношение по този въпрос.

Ковачева подчерта, че специално е обърнала внимание да бъдат проверявани всички, които влизат в съдебните палати, включително и магистратите, във връзка със зачестилите бомбени заплахи. Тя е била уверена от службите, че всичко това се прави. Ковачева е доволна от факта, че за България няма междинен доклад и смята, че това е доста сериозно постижение.

Две от сериозните препоръки на ЕК са изпълнени, а именно изборът на ВСС с мандат за реформа, както и изборът на главен прокурор със същия мандат, коментира тя.

Според нея главният прокурор Сотир Цацаров показва решителност и познаване на тематиката.

От ЕК вчера похвалиха институциите в България и диалогът ни с европейските институции е добър, допълни още Ковачева. По думите й има разделяне между България и Румъния, особено що се отнася до констатациите.

Процедурите за избор на ключови фигури в съдебната система създават един добър стандарт, коментира министърът.  Благодарение на изслушванията на кандидатите бяха блокирани няколко неудачни кандидатури за конституционни съдии, което показва, че процедурите за изслушване работят добре.

По отношение на избора на главен прокурор Ковачева коментира, че най-силната атестация за прозрачна и състезателна процедура е фактът, че двамата конкуренти на Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов се съгласиха да влязат в екипа му, с което на практика легитимират процедурата.

Това означава, че не я оспорват, а поканата към тях да се включат в екипа е добър ход, защото така се обединяват три добри концепции и трима добри професионалисти, допълни правосъдният министър.

Водещи

Най-четени