Ковачева иска спешно по-добра организация за предаването на протоколите 05.04 | 16:39

Гражданите се оплакват от липсата на нормални условия за изчакване и унизително отношение, казва Ковачева

От iNews.bg

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Централната избирателна комисия Александър Андреев, до четиримата областни управители -  на София – Николай Пехливанов, на Стара Загора – Гергана Микова, на Бургас – Вълчо Чолаков и на Кърджали – Никола Чанев, както и до председателите на районните избирателни комисии (РИК) в градовете Стара Загора – Теодора Крумова, Кърджали – Петър Захариев, Бургас – Елка Стоянова  и до Живка Котева – председател на 23 РИК София и Валери Цолов – на 25 столичен многомандатен избирателен район.  


Поводът са жалби на граждани, членове на секционни избирателни комисии (СИК), които сигнализират доц. Ковачева за лоша организация на процеса по предаване на изборните книжа в РИК.

"Гражданите се оплакват от липсата на нормални условия за изчакване и унизително отношение - под открито небе при минусови температури и липсата на храна и напитки (Стара Загора), правостоящи повече от 12 ч. (Кърджали), невъзможност физически да издържат повече от 24 часа без сън и неподходящи санитарни грижи при липса на всякаква информация за времето, което ще им се наложи да чакат за предаване на изборните книжа (23 и 25 МИР София)", пише омбудсманът.

В препоръката си доц. Ковачева, подчертава, че е наложително отговорните органи по чл.18 на Изборния кодекс да предприемат спешни мерки за осигуряване на:

- Своевременна информация от страна на РИК на представителите на СИК относно съществуващите условия за почивка и изхранване;

- Спешна проверка от областните администрации за нуждата от съдействие по предоставяне на храна и напитки за представителите на СИК и поддържане на необходимата хигиена по предписанията на министъра на здравеопазването в условията на епидемичната COVID обстановка.

Водещи

Най-четени