Ковачева към Ангелов: Възстановете работата на спешния детски кабинет в Ловеч 07.01 | 17:46

Жалби от 528 граждани са постъпили при омбудсмана след затварянето му

От iNews.bg

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, в която се застъпи за неотложния педиатричен кабинет в гр. Ловеч, с настояването да се направи пълна проверка на случая и да се предприемат адекватни действия, за възобновяване на работата му.

Повод за препоръката на обществения защитник е жалба на 528 граждани, които в писмо сигнализират за проблема и подкрепят работата на лекарите в педиатричния кабинет.

Родителите молят за съдействие доц. Диана Ковачева с надеждата, че гласът им ще бъдат чут, защото закриването на дежурния кабинет и пренасочването на децата им към спешно отделение поставя в риск здравето им.

Тезата на гражданите е, че в спешната помощ се приемат тежки случаи, включително на възрастни, не само на деца, а пренасочването на малките "ще натовари допълнително вече претоварената спешна медицинска помощ и ще намали качеството на медицинско обслужване". Те настояват да бъдат взети мерки "за връщане към работа на неотложен детски кабинет, да се обърне внимание на причините за неговото затваряне, като се вземат предвид нуждите на лечебното заведение и персонала му". Посочват, че "след като кабинетът няма възможност да работи целодневно, може да се предприемат мерки той да работи на смени и дежурства, удобни за лекарите-педиатри".

"Като омбудсман, бих искала да отбележа необходимостта правото на децата на достъп до медицинска помощ при спазване на принципите на своевременност, достатъчност и качество да бъдат изцяло гарантирани. Бих искала също да обърна внимание върху подкрепата на родителите за лекарите в педиатрията в гр. Ловеч, разбиране към трудностите, които срещат и отправеното в тази връзка предложение, както и посоченото, че пренасочването на децата към спешното отделение на болницата, с оглед неговата натовареност и наличието на много тежки случаи ще ги постави в риск и ще доведе до намаляване на качеството на медицинските услуги", пише омбудсманът до здравния министър.

В заключение Диана Ковачева настоява пред проф. Ангелов да бъдат обсъдени всички възможности за възобновяване на дейността на дежурния педиатричен кабинет.

Водещи

Най-четени