Ковачева отказва да тропа на масата на ВСС 13.12 | 14:51

На 20-и декември ще избират нов главен прокурор

От Ивелина Георгиева

Няма как министърът на правосъдието да накара Висшият съдебен съвет да разглежда правилата за избор на главен прокурор, защото това означава, че изпълнителната власт се меси в компетентността на съдебната. Това заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева в отговор на твърденията, че ВСС протаква избора на обвинител номер 1.

"Не е работа на министъра на правосъдието да удря по масата на ВСС и да настоява да променят своите правила", коментира Ковачева.

Според нея магистратите все още нямат готовност да обсъдят правилата и доброто в случая е, че ще има едно отделно заседание, посветено само на тях.

"Все пак не оставиха това за 20-и декември", отбеляза тя.

Председателят на ВКС Лазар Груев пък смята, че всичко това измества проблемът по същество и не се обсъждат качествата на кандидатите и техните концепции.

"Жалко е, че се говори само за процедура, а не за избор на главен прокурор", смята той.

Груев определи като абсурден мотива, заради който магистратите отложиха гласуването на правилата днес.

А този мотив е липсата на шестима от членовете на ВСС, като предложението бе направено от комисията по атестация към ВСС в лицето на Юлияна Колева, която подчерта, че не е коректно да се правят изменения в правилата при отсъствието на толкова членове.

Попитан дали на 20 декември България ще има главен прокурор, той отговори: "На 20 декември ще бъде проведен избор, а дали ще бъде избран главен прокурор зависи от волята на участниците във вота".

ВСС реши, че ще гласува правилата за избор на главен прокурор във вторник (18 декември).  

Водещи

Най-четени