Ковачева смята доклада на ЕК за партньорски, а Вучков си свери часовника по него 08.02 | 18:50

Или как управляващите прочетоха доклада по Механизма за сътрудничество и проверка

От Ивелина Георгиева

Tова е един технически доклад, който отразява напредъка на България през последните шест месеца, дава насоки за това, което е свършено, и трасира мерките занапред до следващия доклад.

С тези думи министърът на правосъдието Диана Ковачева определи доклада на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка.

"Ние гледаме на този доклад като на партньорски и смятаме, че отношението на ЕК към България е доброжелателно и основано на взаимното партньорство”, обясни още Ковачева. По думите ѝ, тъй като докладът е технически, той не съдържа политически оценки и няма причина да се търси политическа воля в него.

Ковачева заяви, че намира доклада за балансиран - в него е посочено обективно свършеното до момента, но и това, какво предстои да се подобри в страната ни.

"Възприемаме доклада такъв, какъвто е", пък заяви зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той допълни, че докладът съдържа преди всичко фактология - факти и сбор от факти. По думите му изключително положително е оценена работата на новото ръководство и екипа на Министерството на правосъдието.

"Първоначалният прочит ни дава основание да кажем, че това е един очакван доклад, защото ни позволява да сверим часовника”, отсече Вучков. ЕК е оценила положително на първо място всички структурни реформи в институциите, началото на функционирането на специализирания съд и Прокуратурата, внасянето в парламента на Закона за отнемане на имуществото, придобито по незаконен начин като мярка срещу организираната престъпност.

ЕК е дала положителна оценка и на реформата в Прокуратурата, създаването на звено за криминологични изследвания, създаването на звено за установяване на противоречивата съдебна практика и уеднаквяване на тълкователната практика на Върховния съд, промените в НПК и стартирането на Закона за съдебната власт.

Като успешна се отчита и дейността на комисията за конфликт на интереси. Препоръките на ЕК в доклада и областите, в които трябва да се поработи повече са свързани на първо място със Закона за конфискация и самосезиране на комисията за отнемане на имуществото. Според Ковачева се очаква законът до началото на април да бъде гласуван в Народното събрание, но от българска страна не можем да се съгласим с препоръката за самосезиране на Комисията за отнемане на имуществото.

ЕК е адресирала свои препоръки по отношение на избирането на членове за следващия Висш съдебен съвет (ВСС). Правосъдният министър увери, че на днешното правителствено заседание е внесена промяна в законодателния график по отношение закона за съдебната власт, които ще бъде променен в частта за избирани и номиниране на членовете на ВСС.

Повече разследващи полицаи

Отбелязани са детайлно мащабните процеси на обучение в МВР. Според Веселин Вучков оценката на ЕК е окуражителна по този въпрос и той го отдава на измененията в НПК от 2010 година, както и на подробната статистика, която е представена от МВР на ЕК за това колко полицейски органи извън състава на дознателския апарат са обучени да вършат процесулано следствени действия.

Вучков посочи още, че за МВР е изключително важно повече полицай да извършват следствени действия, затова ведомството ще увеличи с още от 4 000 до 5 000 души, които да се занимават със следствени дела.

"Според нас реалната цифра на полицаи, които трябва да извършват следствени действия е 8 000 - 9 000 души”, заяви още зам.-министърът на вътрешните работи. Направен е и специален подбор на полицаи, които ще работят към Специализирания съд и Прокуратура и ще разследват делата там.

И отново за даренията

Това се прави с цел изпълнение на препоръката за необходимостта за повдигане на повече обвинения и влезли в сила присъди, обясни Вучков и посочи като най-критикувана от ЕК практиката с даренията. Той припомни, че на 1 септември 2011 година даренията бяха забранени, но въпреки това се оставиха някои изключения особено тези с общините.

"Даренията - това е най-критичната оценка, продължават да се пораждат въпроси за тази практика, въпреки че беше ограничена от 1 септември”, заяви Вучков. Той допълни, че в следващите няколко месеца ще се опитаме да обясним на експертите от ЕК за тези изключения и те да се уверят, че са допустими и справедливи.

"Ще се опитаме окончателно да изчистим този въпрос и темата да не се засяга в юлския доклад”, добави още той. Няма място за паника, допълни правосъдният министър относно предстоящия юлски доклад на ЕК, който ще оценява напредъка ни за последните 5 години.

Ковачева припомни, че има само само 6 месеца и трябва да се предприемат повече мерки за напредъка на страната. Според нея картината не е розова, но трябва да имаме повече самочувствие за това, което сме свършени.

На практика този технически доклад предхожда по-важния юлски доклад, който ще оценява напредъка на страната ни за последните 5 години.

Водещи

Най-четени