Кога учениците се връщат в клас? 26.01 | 19:30

От iNews.bg

Вълна от реакции за поетапното връщане на големите ученици в клас. Преди ден учители, директори и други експерти в сектор Образование единодушно приеха  график за постепенното връщане на големите ученици в клас. Той обаче не се приема еднозначно. 

Тодорка Кюрланова е преподавател по математика. На финалната права на първия учебен срок, тя връща седмокласниците на чиновете за 40 минути и ги изпитва присъствено - в малки групи от по 9 деца и при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки.

"Да не забравяме, че Националното външно оценяване е присъствен, а не е дистанционен изпит”, посочва Тодорка Кюрланова, преподавател по математика в 7-и клас.

С радост приема идеята именно седмокласниците да са сред първите, които ще се върнат в училище за втория срок. Защото за много от тях предстои кандидатстване.

"В училище децата са по-отговорни, по-мотивирани, по-дисциплинирани. Няма го и този фактор вкъщи да се разсейват по всякакъв повод, да стават 5 минути преди часа, да са разсеяни”, категорична е преподавателката.

Един от учениците й - Максим, също е нетърпелив да се върне на чина. Не крие, че му е трудно да се бори със задачите онлайн.

"Госпожата е далеч и е трудно да се справи с 26 деца. Зарадвах се, защото ще мога да се видя с приятели и ще е много по-лесно да разбера материала в училище”, заяви Максим, ученик от  7б клас, 119 СУ.

В по-малките населени места обаче директорите настояват сами да могат да решават кои класове да се върнат към присъствено обучение.

"Това е сигналът, молбата ни към здравния министър, за да може да се направи така, че едновременно да се върнат безопасно, едновременно и по-голям брой ученици в малките населени места”, заяви Диян Стаматов, председател на СРСНПБ.

От своя страна зам.-министърът на образованието и науката  Таня Михайлова посочи: "В голямо училище като това ще се върнат 179 седмокласници, а в едно малко - 1516 седмокласници”.

Окончателното решение за връщането в клас на старта на втория срок ще бъде взето от здравните власти.

Водещи