Код „жълто“ в 16 области заради жегите 28.07 | 09:42

Синоптиците прогнозират потенциално опасно време, с високи температури

От Георги Георгиев

Код "жълто" е обявен в 16 области в страна поради жегите в съботния ден, съобщават от НИМХ към БАН.

Синоптиците прогнозират потенциално опасно време, с високи температури в областите Видин, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Добрич, Бургас, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Пазарджик и Благоевград.

Времето ще бъде слънчево. Временни увеличения на облачността ще има главно след обяд над планинските райони, но само на отделни места в западните планински масиви ще превали и прегърми. В източната половина от страната ще духа до умерен вятър от север-североизток. Горещо, с максимални температури между 32° и 37°. В София - 32°.

Атмосферното налягане в сутрешните часове е средното за месеца и през деня ще се задържи почти без промяна.

Над планините ще преобладава слънчево време. Временни увеличения на облачността ще има след обяд, когато на изолирани места в Западна Стара планина и Рила за кратко ще превали и прегърми. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра - около 24°, на 2000 метра - около 17°.

Над Черноморието ще е предимно слънчево с високи дневни температури - между 31° и 34°. Ще духа до умерен север-североизточен вятър. Температурата на морската вода е 27°-28°. Вълнението на морето ще бъде от 1 до 3 бала.

Водещи

Най-четени