Код „оранжев“ за 14 области в страната 04.12 | 10:30

Прогнозата е за застудяване, условията в планините са лоши за туризъм

От Елена Коцева

Код "оранжев” заради валежите е обявен в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, София – град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян.

Според очакванията на синоптиците до края на денонощието в тези области оранжевият код да остане.

В източните райони на страната е обявена първа степен - жълт код заради валежите. Там се очакват валежи до 15-20 литра на кв.м.

В Кнежа е паднало най-голямо количество дъжд – 26 литра, във Враца – 18 литра. В Оряхово, Ловеч, Плевен и Кюстендил – 14 литра. В Драгоман, Благоевград и Сандански – 11 литра, в Монтана – 8.

При измервателната станция в столичния квартал "Младост" падналите валежи са 22 л. На кв.м. В отделни квартали на София е измерено и по-голямо количество валежи.

Oбилният валеж в столицата причини затруднения в трафика в някои райони и наводни мазета и шахти. През изминалото денонощие в "Гражданска защита" са получили голям брой сигнали за наводнени приземни етажи и пътни участъци.

Автомобили са закъсали на Околовръстния път на София. Наводнена е новоизградената южна дъга на Околовръстния път - от квартал Бояна до разклона за Симеоново, защото там няма добър дренаж.

Екипите на Гражданска защита са отводнявали мазета има в различни квартали на София - Горубляне, Горна Баня, Люлин, Бистрица, Драгалевци.

Междувременно от СБА напомнят на шофьорите да карат подготвени за зимата автомобили и да шофират на къси светлини.

През деня в източните райони на страната ще продължи да духа до умерен южен вятър. С понижението на температурите в Западна България и Предбалкана, високите западни полета се очаква до вечерта дъждът да премине в сняг.

Условията в планините не са подходящи за туризъм. Времето е облачно, мъгливо, дъждовно, по високите части духа силен вятър. Температурите по планинските части в сутрешните часове варират от 1 до 7-8 градуса.
Съоръженията в планинските курорти не работят.

Водещи

Най-четени