Кои квартали предпочитат бездомните кучета? 05.11 | 15:11

Най-много бездомни животни има в "Кремиковци"

От Христина Рафаилова

Кучетата и хората имат различни разбирания за добро място за живеене. Докато столичани биват привличани от кварталите в центъра, четириногите явно предпочитат по-крайните райони на София. 

Това става ясно от статистиката на фондация "Четири лапи", представена от Явор Гечев. Според нея в централните част и бездомните кучета са значително по-малко. Първенец е кв. "Оборище", където имало едва 20 безстопанствени животни. Хората от "Изгрев” също може да са доволни, тъй като съжителстват с едва 28 кучета. В "Средец” безпризорните четириноги са 48.

Любимото местообитание  на кучетата се оказа "Кремиковци”. Там от фондацията са преброили, че има над 700 бездомни животни. Те имат сериозно представителство и в "Красна поляна", като там наброяват 567. "Панчарево” изостава съвсем с малко, като е приютило 532 екземпляра. "Люлин” има само с 1 куче по-малко. 

Според данните на "Четири лапи" общият брой на четириногите, скитащи по улиците, е 6635. Преброяването е извършено на  територия от 2211 км от общата мрежа на Столична община. 

"Има една голяма група от животни, които не можем да определим дали са кастрирани или не, защото маркировката им не е достатъчно видима", заяви Гечев, цитиран от в. "24 часа". Техният брой е между 38% и 75% от кастрираните животни.

"Добре е, да се сложи обща маркировка на кучетата, която да е видима, както и да бъде ежемесечно преброяването на безстопанствените кучета, което е заложено в програмата на Столичната община", заяви той. 

Най-четени