Кой в ДПС тръгна срещу волята на Пеевски 04.07 | 09:30

Заплахите на Пеевски и ролята на Доган

От iNews.bg

Движението за права и свободи (ДПС) е в центъра на бурни политически събития след като 15 депутати се отклониха от линията на Делян Пеевски и останаха лоялни на почетния лидер Ахмед Доган. Това разцепление в партията настъпи по време на гласуването за предложението на ГЕРБ за кабинет, оглавен от Росен Желязков, което беше отхвърлено от парламента. Източници потвърждават, че 30 депутати от ДПС подкрепиха кабинета, докато 15 други отказаха, създавайки опасност за позициите на Пеевски в движението.

Заплахите на Пеевски и ролята на Доган

След разцеплението, съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, не се поколеба да изрази своята позиция чрез заплашителни думи. Той заяви, че има 30 евроатлантически депутати в ДПС и те ще останат депутати, намеквайки за предстояща чистка в редиците на партията. Ако 15-те опоненти на Пеевски бъдат изключени, движението ще се свлече от втора на четвърта позиция в парламента, губейки шанса за втори мандат за съставяне на кабинет, който ще отиде при ПП-ДБ.

Разривът между лидерите

Разривът в ДПС беше потвърден от дългогодишния депутат Рамадан Аталай, който публично обяви, че Доган е наредил на депутатите да не подкрепят проектокабинета "Желязков". Това доведе до безпрецедентно разцепление в гласуването на парламентарната група на ДПС.

Лидер срещу лидер

Сред най-значимите фигури, които тръгнаха срещу Пеевски, е съпредседателят на движението Джевдет Чакъров. Той зае поста през февруари по предложение на Доган и отговаря за международните връзки и традиционните избирателни райони. Пеевски, от своя страна, пое парламентарната дейност на ДПС и повишаването на подкрепата в нетрадиционните райони. Въпреки това, Чакъров и още петима членове на ръководството гласуваха против предложението на ГЕРБ.

Други значими фигури

Други видни фигури, които се противопоставиха на Пеевски, включват зам.-председателя на ДПС Джейхан Ибрямов и членовете на Централното оперативно бюро Ализан Яхова, Севим Али, Левент Мемиш и Валентин Тончев. Ибрямов, който гласува "въздържал се", впоследствие обяви, че системата е отчела грешно гласа му и той също е против.

Ветерани и дебютанти

Сред депутатите с дългогодишен опит, които не се съобразиха с волята на Пеевски, са Севим Али и Хайри Садъков. В същото време, депутати с по-скромен парламентарен опит като Анджей Джандев, Фатме Рамадан и Юсеин Вейселов също се отклониха от линията на Пеевски. Вейселов, например, има проблеми с правосъдието след като беше осъден за причиняване на смъртта на колоездач при катастрофа.

Последствията

Текущото разцепление в ДПС и противопоставянето между Делян Пеевски и Ахмед Доган създават сериозни предизвикателства за партията. Последствията от тези събития може да доведат до значителни промени в политическата карта на България и в самата структура и управление на ДПС. Въпросът остава как ще се развият отношенията вътре в партията и как това ще се отрази на бъдещето на движението и неговите избиратели.

Водещи