Кой е Ветко Арабаджиев? 06.09 | 11:00

От Ани Романова

В края на 2013 година Комисията по досиетата на кредитните длъжници разсекретява агентите, кредитни милионери на банка "Хеброс"-Пловдив. Точно там попада името на Вълчо Кузмов Арабаджиев като агент Стефан към ОУ на МВР-Пловдив, отдел Държавна сигурност. Фирма, в която той е бил съдружник, е един от големите длъжници на фалиралата банка, съобщава Novini.bg.

След 1989 година хотелиерът се прекръства от Вълчо на Ветко.

През уикенда стана ясно, че Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела са обявени за общодържавно издирване. Издадена е европейска заповед за арест и червена бюлетина за издирване от Интерпол.

При акцията на прокуратурата в петък в хотелите на Ветко Арабаджиев "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив са открити и иззети над 10 млн. лв. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки, разказа зам.-главният прокурор Иван Гешев и допълни, че такова нещо не бил виждал в кариерата си. Наложило се дори спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини.

Кой е Ветко Арабаджиев

Роден е  на 9 януари 1956 година в Асеновград.  Промените през 1989 г. го заварват като финансист в месокомбината в Пловдив. Туристическият му бизнес стартира с фирмата "Виктория - 89".  Арабаджиеви започват да развиват първите си хотели през 1996 г. Началото е хотел "Марица” в Пловдив.

Днес управляват хотелите "Маринела” в София, "Пампорово” в едноименния курорт, летните хотели в комплекс "Елените”, "Виктория палас”, "Чайка бийч”, "Метропол” и "Аркадия” в Слънчев бряг и комплекс "Хасиенда бийч” в Созопол.  В два от тези хотели - столичният "Маринела" и пловдивският "Марица", започна акцията на разследващите за укриване на данъци и пране на пари.  Съпругата му Маринела Арабаджиева е родена в Пловдив, завършила е педагогика, международен туризъм и пространствен дизайн.

Двамата имат 4 деца - най-малкият Вълчо, който бе задържан при акцията и освободен срещу 20 000 лв., отговаря за ресторант Bulgar в хотел "Маринела", големият син Владимир се занимава със захарните заводи, двете дъщери също са ангажирани в туристическия бизнес.  Ветко Арабаджиев, който се е наричал Вълчо (а според други Вътко), преди да промени името си, е регистриран като агент Стефан през юли 1989 г., съобщи през 2014 г. Комисията по досиетата. Решението ѝ бе публикувано през септември.

Арабаджиев бе осветлен като член на управителен орган и съдружник във фирма "Шугар енд Моласес" ООД и като кредитен милионер към банка "Хеброс".  С решението си от 10 септември 2014 г. Комисията по досиетата съобщи, че разполага с данни, удостоверяващи принадлежност на Вълчо Кузмов Арабаджиев към службите и след 10 ноември 1989 г.  Арабаджиев се сочи като първия български бизнесмен, който притежава два частни самолета,известен е със страстта си към луксозни коли.  През 2016-а около фамилията се заговори усилено заради текст за лошото стопанисване на един от емблематичните комплекси по Черноморието - Елените.

Тогава разказ за злополучна почивка в комплекса бе публикуван в блога "Мама Нинджа" и събра стотици хиляди преглеждания. 

Още по-голям скандал избухна година по-рано, когато новите стопани на Японския хотел (Кемпински) в София решиха да изкоренят емблематичните японски вишни пред входа му и да ги заменят със светещи палми. Тогава хотелът бе прекръстен на съпругата на Ветко Арабаджиев - Маринела, и до ден-днешен носи нейното име. Той бе и един от основните хотели за настаняване на делегатите по време на българското европредседателство.

Снимка: YouTube

Водещи

Най-четени