Кой е най-красив на света - тази с многото косми или този с дългите рога 18.01 | 15:10

Кози и пръчове се надпреварваха в конкурс за красота в село Крупник

От Цанка Донкова

Истински конкурс за красота се състоя в село Крупник, община Симитли. Кози, пръчове и още над 130 породисти домашни животни от ценни и редки видове бяха показани от стопаните си на любопитно изложение.

Животните са оценявани от специално жури. Те са се състезавали в три категории – за най-грациозна коза, за най-елегантен пръч и за най-атрактивно яре.

Критериите за победа на козите са били дължината на косъма и походката, а пръчовете – по големината на рогата и перчемите. Стопаните на класираните на първите три места в трите категории животни са получили награди.

Събитието се организира за втора поредна година от Асоциацията за опазване и развъждане на местна дългокосместа коза. Неотдавна Министерството на земеделието и храните е издало лиценз на асоциацията за развъдна дейност за породата и нейните два типа - калоферски и малешевски.

"Идеята ни е да се опазят тези животни, които са на изчезване, разказва Богдан Христов, животновъдът от Крупник, член на управителния съвет на асоциацията.

Местната дългокосместа коза се е отглеждала от памтивека в нашите планини около Симитли и Кресна. Много малко са все още фермерите, малки са и стадата - между 20 и 40 животни. В момента общият им брой в района е около 700-800, но желанието на Богдан Христов и колегите му е в близко време животните да станат десетократно повече, допълва БТА.

"Изключително важни са и субсидиите, които получаваме за отглеждане и опазване на тези редки породи, а те не са малки. За да се опазят тези видове, трябва да се покаже красотата им, да се видят предимствата им и затова организираме изложението", заяви още Богдан Христов.

Около 20 стопанства на фермери от Крупник отглеждат редките видове. Става въпрос за Крупник, Полена, Сушица и други села. Освен заради вкусното мляко, изварата, сиренето тези животни са изключително ценни и заради дългия си косъм, използван за кукерски костюми, с които общината е известна в цяла България.

Цената им е между 400 и 1500 лева, но може да надхвърли и 2000 и повече, разказаха животновъдите.

Водещи

Най-четени