Кой изпепели Тютюневия град? И Рашидов заподозря умисъл - иска реконструкция на сградите и солени глоби 22.08 | 14:36

Окръжна прокуратура се самосезира за пожара и започна разследване

От iNews.bg

Ако тютюневите складове в Пловдив са жертва на умишлен палеж, виновникът трябва да понесе пълната строгост на закона. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов при инзвънредното си посещение в Пловдив при останките на изпепелените в събота тютюневи складове, част от ансамбловия паметник на културата, наричан още Тютюнев град. По думите му от днес започва работа на Инспектората за опазване на културното наследство.

Все още тлеят останките на първия от пламналите тютюневи складове в Пловдив, виждат се овъглени греди и от прозорците излиза дим. Други два склада - наследството на Кудоглу - са изцяло изпепелени отвътре, цели са само ослепелите фасади. Четвъртият склад, единствен реновиран в карето, бе опазен от пожарникарите. Останки има от петия, който се запали час след потушаването на пожара в сградата през улицата.

Въпросът за умисъл на палежа вълнува в момента всички. Едва днес бе съобщено кои са собствениците на тютюневите складове. "РИПО"-ЕООД притежават трите изгорели склада. Последният, останал в руини след започналото преди месеци рушене, е собственост на "Галакси пропърти груп", които стопанисват и цигарената фабрика в Пловдив. Това съобщи по време на пресконференция кметът на Пловдив Иван Тотев.

Кметът обаче заяви категорично, че не са декларирани никакви инвеститорски намерения от страна на собствениците - нещо, което би могло да предизвика подобно деяние след отрицателна реакция от страна на общината и на гражданите. Според Тотев, който е бил на мястото на пожара до 01.00 часа през нощта, трудно е да си представи човек как някой съзнателно предприема действия, които водят до толкова опустошителни резултати и представляват толкова голям риск за хората.

Окръжна прокуратура се самосезира за пожара и започна разследване. Според комисар Румен Димчев, шеф на Пожарната, още е рано да се говори за категорични изводи, но той лично не смята, че пожарът е умишлен. В продължение на 15 часа всички служители на Пожарната са се сменяли, ситуацията беше много сложна, тъй като те гасяха на покрива, а той пропадаше на части. Все пак от комплекса оцеля обновеният склад, в който има фитнес салон, пораженията там са минимални.

"Ръководството на Министерството на културата ще излезе с ясна и категорична позиция. Моята ясна позиция е, че сградите трябва да бъдат възстановени. Веднъж завинаги собствениците, когато взимат или стават собственици на паметници на културата, трябва да знаят, че заедно със собствеността носят и отговорности”, заяви след огледа Вежди Рашидов.

Той обясни, че собственикът на паметници на културата е длъжен по закон да се грижи за имота си и да не го променя. "Някои хора смятат, че като изгори или се събори даден паметник, то това му дава основание да строи каквото си поиска на неговото място. Ще се научат като собственици да си ги възстановяват. Всичко, което е било съборено може да се възстанови. Аз категорично ще настоявам паментици на културата да не се рушат и да не променят вида си”, посочи министърът на културата Вежди Рашидов. Той коментира, че все още не може категорично да се говори за умишлен палеж на тютюневите складове по ул. "Иван Вазов” в Пловдив.

След като разследващите приключат своята работа, ще излезем и ние с категорично становище какво предстои да се случи, подчерта министър Рашидов. Той съобщи, че от септември ще бъдат направени промени в закона за културното наследство, които ще вдигнат драстично санкциите за собствениците, ако те не си поддържат имотите.

"Първата сграда, която на трети март започна да се събаря, беше повод нашите юристи да работят да се приеме закон за драстични мерки против такива действия. Собственикът е длъжен, основното по закон, да се грижи за имота, всички знаят, нека да не се правят на наивни, че когато купуват паметници на културата, те не могат да бъдат променяни. Категорично ще настоявам паметници на културата да не се рушат", заяви Рашидов, цитиран от БНР.

Тотев от своя страна заяви, че ще съгласува действията си с експертите на министерството. Това те са уточнили вече и с министър Рашидов. "Стартираме си по законовата процедура, издаваме днес заповед, срокът на действие на тази заповед е един месец, като към заповедта се създава междуведомствена комисия, в която има представители, както на Община Пловдив, така на Министерство на културата, Националния институт за паметниците... Задача е да се обследват и да се предпишат съответните предписания и какви последващи действия трябва да бъдат свършени с имотите, които са пострадали от пожара", коментира Тотев.

Няма да има промяна относно намеренията ни това пространство да бъде използвано и в бъдещата подготовка на града за Европейска столица на културата, беше категоричен кметът, но засега е рано да се говори за това и преговори в тази посока предстоят.

Събралите  се пред сградата на Общината пък представители на гражданската инициатива "За Тютюневия град" обявиха, че изпращат отворено писмо до всички институции, включително и до премиера Бойко Борисов, с настояване за техническа експертиза и изготвяне на проекти за аварийно укрепване.

След акцията в неделя вечерта и днес около 30 души, организирани през социалните мрежи, се събраха с настояване за предприемане на спешни мерки за възстановяване на  емблематичните за града постройки.

Водещи

Най-четени