Кой как гласува за втория вот на президентските избори? 30.10 | 21:55

Агенция "Алфа рисърч" показа разбивка на резултатите от анкетите

От Лили Бончева

Агенция "Алфа рисърч" представи разбивката от резултатите от изборите на втория тур. От анкетните карти е видно, че за Росен Плевнелиев са гласували 56%, а 44% са пуснали своя глас за Ивайло Калфин, кандидатът на БСП.

Данните показват още, че 62% от гласувалите за ГЕРБ са във възрастовата група от 18 до 30 години. 38% от същата възрастова група са гласували за "столетницата". В следващата възрастова група - от 30 - 60 години, резултатът е обратен - води Ивайло Калфин с 58% от гласовете, спрямо 42% за Плевнелиев.

Интересни са резултатите на агенцията за разпределението по градове. В София 62% от хората са подкрепили Плевнелиев, а 38% - Калфин. В големите градове съотношението е сходно - 63 на 37 на сто. В малките градове 54% от хората са гласували за Плевнелиев, 46% - за Калфин, докато в селата кандидатът на ГЕРБ е подкрепен от 42%, а този на БСП - от 58% от хората.

Според образованието на гласоподавателите вотът е разделен по следния начин - 60% от висшистите са подкрепили Плевнелиев, 40% - Калфин. Гласовете на хората със средно образование се разделят в съотношение 56 към 44 на сто съответно за ГЕРБ и БСП. Сред хората с основно образование 33% са гласували за Плевнелиев, 67% - за Калфин.

По отношение на преливането на гласове, от "Алфа рисърч" обявиха, че 2% от хората, гласували за Калфин на първия тур, са преминали на страната на Плевнелиев. 3% от гласувалите за ГЕРБ са подкрепили Калфин на втория тур. Една трета от гласувалите на първия тур за Меглена Кунева, днес са участвали във вота. 48 от тях са подкрепили кандидата на ГЕРБ, 52 на сто - кандидата на БСП.

Най-четени