Кой колко писа на правителство след 100 дни управление 13.02 | 12:51

Кабинетът отнесе най - много критики за емитирането на нов дълг

От iNews.bg

След 100 – те дни управление правителството със сигурност не влиза в редиците на отличниците. Политическите сили дадоха оценката си за това  какво и как са свършили министрите през първите месеци на постовете си. Нито една от  партии обаче не се изказа твърде ласкаво и оптимистично  за свършеното през първите 100 дни. 

Радан Кънев от Реформаторския блок заяви, чепосоката, в която върви правителството, е правилна, но темпото е много слабо. Лидерът на ДСБ  заяви, че това е неговото лично мнение, а оценката на цялата парламентарна група ще бъде дадена по – късно.  

Народният представител подчерта, че трябва да се проведе задълбочен разговор с премиера Бойко Борисов за исканата от реформаторите и патриотите смяна на  шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. 

Министър – председателят обаче заяви, че няма да  уважи искането на коалиционните партньори на ГЕРБ. 

Относно смяната на управителя на БНБ Иван Искров, той заяви, че никое предложение на Искров не може да породи доверие в обществото и във финансовите среди. Това е факт и той отдавна трябваше да го осъзнае и да се махне, каза още Кънев.

От ДПС  бяха още по – негативни в оценките си за управлението. Народният представител  Алиосман Имамов обобщи позицията на партията си, според която анонсираните реформи в ключови сектори като образованието и здравеопазването са плахи и неясни.От Движението за права и свободи прогнозираха, че кабинетът няма да може да извърши реформите заради дълбоките различия между коалиционните  партньори. 

Управляващите отнесоха критики и за драстичното увеличение на държавния дълг. 

"Има реален шанс България да влезе в една дългова спирала, което може значително да повиши риска от ликвидирането на т.нар. финансова стабилност, с която ние се гордеем. Бихме писали на правителството не повече от 3. Все пак е свършено нещо, но тройката е компромисна оценка", каза Имамов.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов беше малко по  - щедър в оценката си за кабинета и му писа четворка. Националистът заяви, че имало и плюсове, и минуси в работата на правителството. Симеонов посочи, че най – негативните страни на управлението са благодарение на финансовото министерство. За пример той даде предложението на ресорния министър Владислав Горанов за правото на избор между НОИ и частните пенсионни фондове. 

За нас е грешка и сегашното вкарване на Народното събрание в подкрепа на искането за подкрепа за 8 млрд. евро дълг, за който лично аз и моите колеги научихме от медиите, а това не е редно", допълни Симеонов. 

От БСП  пък определиха управлението като социално неангажирано. Народният  представител Жельо Бойчев обобщи позицията на парламентарната група "Лява България" за това как се справили в първите си 100  дни министрите.  

Според Столетницата кабинетът само имитира реформи, без да предприема конкретни  стъпки. 

"Изключително разочароващо управление в първите 100 дни, правителство на имитацията, на излъганите очаквания за реформи”, каза депутатът.   

Той  коментира, че  второто правителство на ГЕРБ повтаря порочните практики и грешките  на предишния кабинет "Борисов". Той даде за пример замразяването на всички социални плащания за майки и деца. 

Левицата остро разкритикува и взетото решение в бюджетна комисия за емитиране на нов външен дълг от 8 млрд. евро.  

Водещи

Най-четени