Кой нарисува Супермен и Дядо Мраз на Паметника на Съветската армия? 14.09 | 19:22

"В крак с времето" породи множество противоречиви реакции

От Андриян Георгиев

Колектив от 9 души, зовящ се като Destructive Creation, стои зад изрисуването на скулптурната бронзова група на Паметника на Съветската армия. Те са младежи между 17 и 21 години.

Това разкриха самите младежи в интервю за списание "Едно".

Според младежите осъществяването на арт инсталацията е било провокирано от отношението на различни групи в българското общество спрямо Паметника на Съветската армия.

Младежите еднакво били отдалечени както от призивите на разни антикомунистически групи за демонтирането на паметника, така и от ортодоксалните привърженици на комунистическия режим, за които Паметникът на Съветската армия е символ на победата на СССР над нацистка Германия през Втората световна война.

От Destructive Creation заявяват, че са избрали точно този паметник, защото той се е бил обезценил до голяма степен. По думите им има много хора, които искат на негово място да се построи нещо друго, а това било най-голямата глупост, която може да се направи.

iNews припомня, че на 18 юни Паметникът на Съветската армия осъмна с изобретателни графити върху една от бронзовите скулптурни групи. Изобразени бяха Супермен, Дядо Мраз, Роналд Макдоналд и др. известни герои на масовата култура.    

Неизвестните художници бяха написали под изрисуваната скулптурна група надпис, гласящ "В крак с времето", с което очевидно са имали предвид, че ново изрисуваните скулптурни фигури и изобщо целия паметник вече са придобили съвременно звучене.  

По инициатива на Софийска община графитите бяха скришом почистени. Тогава от общината и от МВР се заканиха, че ако бъдат разкрити извършителите, ги грози съд и глоба до 5 000 лв.      

Паметникът на Съветската армия се издига от 1954 г. в центъра на София и е построен в чест и възхвала на Съветската армия.  

Паметникът на Съветската армия е бил многократно изрисуван с различни надписи и графити, но до този момент уличните художници не са били толкова оригинални.

Водещи