Кой ще влезе пръв в дома ви на Игнажден? 20.12 | 07:31

Днес имен ден празнуват Игнат, Игната, Пламен, Огнян

От Диана Цветкова

Днес е игнажден – денят, в който православната църква почита свети Игнатий Богоносец и денят, от който започват коледните празници.

Свети Игнатий, е наричан Богоносец, защото самият той казвал, че "носи Бога в себе си". Заради християнската си вяра е осъден на смърт от римския император Траяни загива, разкъсан от лъвове. Според християнството от Игнажден започват родилните мъки на дева Мария и затова дните от 20 декември до Рождество се наричат "Мъченици".

Според народните вярвания младите жени, които не са родили днес не бива да захващат никаква домашна работа.

Най-разпространеното вярване е, че какъвто човек влезе в дома ви на днешния ден, такава ще бъде следващата година. Обичаят е наричан полазване и по госта, който пръв "полази" дома, се гадае – ако е добър човек, то къщата я чака благоденствие, ако е богат – годината ще е плодотворна и т.н.

Смята се, че ако на Игнажден вали сняг, годината ще е плодородна, ако е облачно, се смята, че реколтата ще е добра, а ако е слънчево – че през април, ще има суша.

Днес имен ден празнуват хората с имена Игнат, Игната, Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Пламен и Огнян и техните производни.

Водещи

Най-четени