Кой ще е новият Варненски и Великопреславски митрополит? 22.12 | 08:56

На епархийския избор от 15 декември във Варна бяха избрани двамата епископи

От Кремена Бедерева

Каноничният избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит ще се състои днес в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител", съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ-БП.

На епархийския избор от 15 декември във Варна бяха избрани двамата епископи, от които днес Светият синод ще избере новия Варненски и Великопреславски митрополит. Тогава Знеполският епископ Йоан получи 22 гласа, а Мелнишкият епископ Серафим - 19. В параклиса литургията ще започне около 9.00 ч., а самият избор - около 10.30-10.45 ч.

Преди избора патриарх Неофит ще се обърне с няколко думи към митрополитите и изборът ще започне. На него - първо патриархът, а после и останалите митрополити по старшинство ще влизат един след друг в олтара на параклиса и върху разтворено Свето Евангелие върху Светия престол собственоръчно ще изписват името на своя избраник - един от двамата епископи, избрани от епархийските избиратели на 15 декември. По това време епископите Йоан и Серафим молитвено ще участват в Светата литургия в катедралата "Св. Александър Невски".

Към 11.15-11.30 ч. патриарх Неофит ще оповести резултата от избора и ще изпрати архимандрит Дионисий към патриаршеската катедрала, за да призове двамата епископи. В приемния салон на Синодалната палата патриархът ще обяви името на новоизбрания митрополит на Варна и с кратко слово ще го приветства с новото му служение.

Най-четени