Кой ще поеме вината след трагедията с асансьора? 21.08 | 14:40

Образуват дело срещу неизвестен извършител

От Теодора Кокаланова

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за убийството на Цветелина Радунчева, която загина нелепо след инцидента с пропадналия асансьор. Делото е срещу неизвестен извършител

Същевременно започнаха масови показни проверки на асансьорите в цялата страна. Съседите на нелепо загиналата Цветелина все още са в шок. Хората в блока не разбират защо е проявена такава безотговорност.

От "Витоша лифт" - фирмата, която отговаря за поддръжката на асансьора убиец, нямат обяснение за инцидента. Разбрали са за направения от друга фирма ремонт постфактум. Малко след реконструкцията обаче се появили и първите проблеми.

"В следствието видях, че има мостри от въжетата. Двете въжета са с различна дебелина, тоест – след последния преглед на 6 април 2012 от нашата фирма е извършена смяна на едно от въжетата, което е недопустимо. Сложено е въже с друг диаметър, би трябвало да бъдат сменени и двете въжета, за което да бъдем уведомени", казва управителят на фирмата Максим Димитров.

С 32-ма души "Витоша лифт" поддържа около 700 асансьора. За асансьор в 8-етажен блок взема по 40 лева месечно, а монтьорите получавали по 500 лева заплата. "Това рефлектира върху качеството на повечето асансьори. Качеството на контрол е занижено", категоричен е Димитров. 

От Агенцията за метрологичен надзор виждат решение на проблема, ако се затегне контролът от страна на лицензираните фирми. Те пък смятат, че трябва да получават по-висока цена за услугата, която предоставят, съобщава Нова телевизия.

При инцидента в столицата загина 46-годишната Цветелина Радулчева. Спътничката ѝ Мария Игнатова на 41 години бе приета в Окръжна болница и все още е в много тежко състояние.

Водещи

Най-четени