Кокинов поиска да бъде освободен и като магистрат 29.04 | 10:23

Молбата му не можело да бъде разгледана, според главния прокурор

От Христина Рафаилова

След като подаде оставка като градски прокурор, Николай Кокинов е поискал да бъде освободен и като магистрат, съобщи агенция "Фокус".

Обвинител номер едно Сотир Цацаров обясни, че по закон молба са освобождаване от длъжността прокурор не може да бъде разгледана. Това не било възможно, тъй като има образувано дисциплинарно производство. 

"Няма обаче никаква законова пречка да бъде разгледана молбата за освобождаване от длъжността софийски градски прокурор, каза Цацаров. 

Висшия съдебен съвет ще разгледа случая със скандалния аудиозапис, разпространен в края на миналата седмица, на който се предполага, че са записани експремиера Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и Кокинов. Те обсъждат производството срещу Найденов. 

Магистратите трябва да решат дали да бъде образувана проверка. 

Главният прокурор заяви, че най-голямото нарушение на Кокинов е, че е той е обявил резултатите от проверката за незаконните СРС-та в МВР. 

"Това, което за мен беше най-неприятно, и най-голямото нарушение е това, че се оказва, че господин Кокинов непосредствено преди съвещанието в моя кабинет, и непосредствено преди обявяване на резултатите от проверката на прокуратурата по незаконно използване на СРС-та, на практика обявява, съобщава или може би дори - предава явния доклад за тези проверки", каза главният прокурор. Не мога да кажа - дали е основание за наказателно производство, каза главният прокурор", заяви обвинител номер едно. 

Според разпространените записи градският прокурор е предал доклада за СРС-тата на Борисов и Найденов.

Цацаров каза, че в хода на проверката, образувана от Върховната касационна прокуратура, ще стане ясно дали има данни за престъпление.

В рамките й ще бъдат разпитани участниците в разговора, т.е. Борисов и Найденов. 

Водещи

Най-четени